Jutarnji list: 10. 05. 2006.

Branimir Glavaš u srijedu će biti priveden

Piše: Davor Butković

ZAGREB - Dugogodišnji najmoćniji političar u istočnoj Slavoniji, HDZ-ov disident Branimir Glavaš, trebao bi biti priveden sutra, odmah nakon što mu Sabor ukine zastupnički imunitet.

U policiji, sigurnosnim službama i pravosuđu smatraju kako je besmisleno tvrditi da se Sabor posebno mora izjasniti o Glavaševu uhićenju s obzirom na to da ukidanjem imuniteta Branimir Glavaš dobiva status istovjetan svim drugim hrvatskim građanima.

Branimir Glavaš bit će najvjerojatnije uhićen u Zagrebu (osim ako izbjegne saborsku sjednicu i ostane u Osijeku; u tom slučaju bit će, naravno, uhićen u tamo).

Neovisno o mjestu uhićenja, Glavaš će biti priveden istražnom sucu u Zagrebu, koji će odlučiti o pritvoru. Policija i Državno odvjetništvo smatraju da je pritvor neizbježan s obzirom na to da ga se optužuje za ubojstva, dakle najteža kaznena djela.

Kako smo neformalno uspjeli doznati, Državno odvjetništvo suglasilo se s prijedlogom da se postupak protiv Branimira Glavaša ne vodi u Osijeku jer se smatra da u tom gradu kojim je petnaest godina uglavnom suvereno vladao ne postoje uvjeti za nepristran proces.

O tome hoće li Glavaš doista u srijedu završiti u pritvoru odlučit će ili glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ili nadležni istražni sudac.

Policija, naime, očekuje zahtjev za privođenje ili od državnog odvjetnika ili od istražnog suca. Zahtjev je trebao stići sutra ujutro. U policiji smatraju da privođenje Branimira Glavaša, kao i određivanje pritvora, ne bi trebalo predstavljati nikakav sigurnosni problem.

Branimir Glavaš prvi je od istaknutih protagonista hrvatske političke scene (ne računajući, naravno, haaške okrivljenike) koji će, prema svemu sudeći, završiti u pritvoru.

U sigurnosnim službama i u policiji posebno ističu da im je politika u slučaju Glavaš ostavila posve odriješene ruke, da poduzmu sve potrebne radnje kako bi se utvrdila odgovornost za ubojstva većeg broja osječkih Srba početkom devedesetih godina.

Očekivano uhićenje Branimira Glavaša određeni je presedan u hrvatskom političkom životu s obzirom na to da su dosad političari njegova ranga redovito bili zaštićeni od pravosudno-policijske represije. S obzirom na težinu optužbi protiv Glavaša i na elementarno načelo pravednosti na kojem svaka ozbiljna država mora inzistirati, takav je presedan, nesumnjivo, dobrodošao: podsjetimo još jednom, Glavaša se optužuje za organizaciju hladnokrvnih, nacionalno motiviranih ubojstava.

Sljedeći će mjeseci pokazati hoće li Vlada, koja se usudila povući takav, za Hrvatsku dosad neuobičajen i hrabar potez, dobiti ili izgubiti na popularnosti.

Glavaševo pretpostavljeno uhićenje moglo bi imati i snažan utjecaj na lokalnu političku scenu, među ostalim i zato što je osječki gradonačelnik, predsjednik HSP-a Ante Đapić, doslovno do posljednjeg trenutka podržavao Glavaša.