Večernji list: 10. 05. 2006.

Nakon presude Rajiću stanovnici Stupnog Dola odlučili tužiti Hrvatsku

SARAJEVO - Presudu Ivici Rajiću od 12 godina zatvora Bošnjaci u Stupnom Dolu kod Vareša primili su kao još jednu kaznu za žrtve te su stoga odlučili podnijeti i tužbu protiv Hrvatske smatrajući da za počinjene zločine netko mora do kraja odgovarati, piše u utorak sarajevski "Dnevni avaz".

"Nađite mi sud u svijetu na kojem je netko za naređeno ubojstvo toliko ljudi dobio 12 godina. Ni četiri mjeseca za jednu žrtvu, uglavnom žene i djecu", kaže Mufid Likić, bivši logoraš iz Vareša i predsjednik mjesne zajednice Stupni Do.

On smatra da se u ovom ali i slučaju Dominika Ilijaševića Come u Zenici sudi žrtvama a ne ubojicama, prenosi "Avaz".

List dalje navodi kako su Likić i predsjednik Organizacije porodica šehida Vareš Husnija Mahmutović jedinstveni u stavu da će "selo Stupni Do pokrenuti tužbu protiv Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i države Hrvatske jer je vrijeme da netko odgovara za zločin a država BiH zločin u ovom selu tretira kao da se dogodio negdje drugdje".

"Selo je bez riječi. Žrtve nemaju što reći jer su još jednom ponižene. Teško onome tko je nekoga izgubio jer smo sada sami", kazao je za "Dnevni avaz" Mahmutović koji je u Stupnom Dolu ostao bez oca i brata.

(Hina)