Večernji list: 10. 05. 2006.

JAKA KUNA HNB u dva dana intervenirao sa 115 milijuna eura

Euro nezaustavljivo prema sedam kuna

Autor: Ljubica GATARIĆ

Tečaj kune prema euru nije se popeo na 7,30 ni nakon što je u ponedjeljak Hrvatska narodna banka intervenirala na tržištu novca i otkupila oko 45 milijuna eura, pa je uslijedila nova intervencija sa 7o milijuna. Euro se u mjenjačnicama prodavao za 7,20 kuna, što je razina koja nije zabilježena još od 1998. godine.

Vrijednost tečaja formira se prema odnosu ponude i potražnje, a analitičari tvrde da euro ovih dana gubi na cijeni "zbog izostanka korporacijske potražnje", što će reći da su ga prestala kupovati poduzeća jer ne vjeruju da mogu nešto zaraditi na tečajnim razlikama.

Vrijednosni papiri

Kuna dodatno dobiva na vrijednosti zbog toga što veliki ulagači spremaju gotovinu za novo izdanje državnih obveznica kojima će Vlada isplatiti prvu tranšu umirovljeničkog duga, a na tržištu je plasirano i dosta korporativnih vrijednosnih papira.

Nakon države, i poduzeća su se zbog niže cijene novca počela zaduživati na tržištu kapitala.

Trenutačno se na tržištu nudi stotinjak milijuna eura što komercijalnih zapisa (Jadranka, Ingra, Belišće, Medika, Dalekovod, Magma, M SAN...), što korporativnih obveznica (Podravka), koje također spuštaju tečaj eura.

Posljednjom je intervencijom Hrvatska narodna banka željela poslati poruku da je prisutna na tržištu i da prati što se događa ističe analitičar Caiba Goran Šaravanja koji smatra da će usprkos intervencijama tečaj kliziti prema 7,20. Slično procjenjuje i Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, pogotovo za ljeto.

HNB je jučer rekao da u njegovoj deviznoj politici ne postoji čvrsto fiksirani raspon unutar kojega se tečaj treba održavati ili "braniti".

Nove intervencije

"Kada središnja banka procijeni da bi oscilacije mogle postati prevelike sa stajališta ostvarivanja utvrđenih ciljeva novčane politika, tada intervenira na deviznom tržištu otkupom ili prodajom deviza, te će po potrebi to činiti i dalje, odgovara Ružica Vuger, glasnogovornica HNB-a.

Zaduživanja danas na Savjetu HNB-a

Kako nismo u režimu fiksnog tečaja, povremene zamjetnije oscilacije tečaja normalna su pojava. Održavanje stabilnosti cijena i tečaja primarne su nam zadaće, kažu u HNB-u. Jača ponuda deviza znak je da se vanjski dug i dalje povećava i da je zaduživanje veliko unatoč mjerama HNB-a, smatra H. Stojić. Goran Šaravanja kaže da tržište s velikim interesom iščekuje današnju sjednicu Savjeta HNB-a na kojoj će guverner Rohatinski predočiti daljnje planove. Dodatan pritisak na kunu uslijedit će zbog javne ponude dionica Ine.