Jutarnji list: 10. 05. 2006.

Račan se povlači iz svađe s Bandićem

Piše: N. Božić

ZAGREB - I u središnjici SDP-a vlada zavjet šutnje o prošlotjednom sastanku u zagrebačkom gradskom SDP-u.

Čak je i predsjednik SDP-a Ivica Račan danas ublažio retoriku prema Bandiću, istučući kako je nezadovoljan interpretacijama sastanka, održanog prošloga petka, prema kojima je Račan najavio uvođenje kontrole nad Bandićem.

- Istina je da inzistiram, kao i većina drugih u našoj stranci, na otvorenom govoru unutar stranke. No, moji stavovi nikako se ne mogu interpretirati kao pokušaj kontrole Bandića! Cijela ova priča je na liniji stvaranja afere između Bandića i Račana, a ja to odbijam! Nema afere! - ustvrdio je Račan koji naglašava da on odbija prepričavati tko što govori na stranačkim sjednicama, pa i o tome što on osobno govori.

Kaže kako je tako postupio i ovaj put bez obzira na to što su očito neki drugi iz stranke medije informirali o tome što je on govorio na sjednici u petak.

Činjenica je, međutim, da je predsjednik SDP-a danas razgovarao s dvije novinarke Jutarnjeg lista kojima je prvo odbio govoriti o sastanku te komentirati događaje s unutarstranačkog susreta.

No, u nastavku razgovora ipak je neizravno potvrdio dio informacija o tijeku sastanka, kojima smo već raspolagali iz neslužbenih izvora.

‘Smijenit ćemo Ivankovića ako Račan to zatraži’

Zagrebački SDP-ovci bliski Bandiću spremni su smijeniti Nenada Ivankovića s dužnosti u gradskom holdingu GKG ako Ivica Račan to izričito zatraži, doznali smo danas u krugovima bliskim Bandiću.

No, naši su sugovornici uvjereni da Račan neće izričito tražiti razrješenje Ivankovića, kao što izrijekom nije spomenuo taj slučaj ni u svome govoru na Gradskom odboru SDP-a u petak, kada je o tome, umjesto njega, kritično govorio mladi SDP-ovac Jurica Meić. (T. K.)