Vernji list: 11. 05. 2006.

SUKOB Umjesto HDZ-a, obilježavanje 84. rođendana organizira Udruga za hrvatski identitet

Tuđmanov rođendan posvadio HDZ i obitelj

Autor: Anita Malenica

Obilježavanje 84. rođendana prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana održat će se 12. svibnja u organizaciji Udruge za hrvatski identitet i prosperitet, Foruma hrvatske sloge, Hrvatskoga kulturnoga vijeća i Udruge udovica i branitelja Domovinskoga rata Podravka. Prema riječima dr. Zdravka Tomca, jednoga od organizatora, na akademiji će govoriti Nikica Valentić, premijer HDZ-ove vlade od 1993. do 1995., Hrvoje Hitrec, predsjednik HKV-a, admiral Davor Domazet Lošo, načelnik Glavnoga stožera HV-a od 1998. do 2000. te on kao potpredsjednik ratne Vlade. Kako doznajemo, to je bilo kompromisno rješenje kako bi obitelj pokojnoga dr. Franje Tuđmana nazočila akademiji.

Pokroviteljstvo države

Naime, prema prvobitnoj ideji, HDZ je trebao organizirati akademiju. No, nastupio je problem jer članovi Tuđmanove obitelji tome nisu bili skloni. Oni smatraju da se prema Tuđmanu HDZ treba odnositi kao utemeljitelju hrvatske države i da ta akademija mora imati državno, a ne stranačko pokroviteljstvo.

To nam je potvrdio u izjavi jedan od članova obitelji. Nadalje, nije nikakva tajna, tvrdi naš izvor iz redova organizatora spomenute akademije, da su Ankica Tuđman i Stjepan Tuđman izbačeni iz HDZ-a. Članovi obitelji Tuđman bili bi spremni doći ako bi HDZ, kao stranka koja sastavlja Vladu, na državnoj razini organizirala svečanu akademiju. Jedan član obitelji Tuđman kazao nam je da je znakovito koliko Sanader i HDZ Tuđmana spominju samo na stranačkim skupovima, ali mu javno, na državnoj razini, ne odaju nikakva priznanja. Kao primjer naveo je da dr. Ivo Sanader i kad obilazi grob dr. Franje Tuđmana obmanjuje javnost jer uvijek dolazi kao predsjednik HDZ-a, a ne kao premijer.

HDZ: Misa i vijenac

Nemam nikakve informacije o tome da smo trebali ili da smo odbili organizirati na državnoj razini svečanu akademiju u povodu 84. rođendana dr. Tuđmana kazao je za Večernjak glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček. Jednostavno, i ove godine, kao i svake druge, HDZ će dostojanstveno obilježavati obljetnice vezane uz rođenje i smrt prvoga hrvatskoga predsjednika.

Uvijek se služe mise zadušnice u crkvi sv. Marka, odlazimo na Oltar domovine te polažemo vijenac na njegov grob. Ove će godine glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak voditi izaslanstvo stranke u obilasku rodne kuće dr. Tuđmana u Trgovišću rekao je Maček.

Govorit ću na skupu, no ne vraćam se u politiku

Napustio sam visoku politiku prije deset godina i ne namjeravam se više vraćati. To je moj konačan stav, kazao je za Večernjak Nikica Valentić, jedan od bivših premijera. Naime, bavljenje visokom politikom zahtijeva angažman i vrijeme koje, kao poduzetnik, nemam, no ostao sam član HDZ-a, kaže. Smeta mi što se, čim sam prihvatio zamolbu obitelji Tuđman da budem govornik na akademiji koja će se 12. svibnja održati u povodu 84. rođendana dr. Tuđmana, odmah počinje nagađati da se vraćam u visoku politiku. S ponosom ću govorit na toj akademiji kao dugogodišnji suradnik, istomišljenik i prijatelj pokojnoga predsjednika, kojega se nikad nisam odrekao, niti ću ga se odreći kazao je Valentić.