Vernji list: 11. 05. 2006.

HNB: Inozemni dug i dalje raste

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici istaknuo da se nastavlja inozemno zaduživanje banaka te je ocijenio da je za zaustavljanje rasta inozemnih obveza banaka, a time i ukupnog hrvatskog inozemnog duga, neophodno usklađeno korištenje mjera monetarne i fiskalne politike.

Ukupni inozemni dug zemlje dosegao je krajem travnja gotovo 26,8 milijardi eura, što je za 14,9 posto više nego prije godinu dana te 4,9 posto više nego na isteku prošle godine. Samo u travnju porast duga iznosio je 478 milijuna eura, od čega na banke otpada 416 milijuna, navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta HNB-a.

Tijekom prva četiri ovogodišnja mjeseca ukupni inozemni dug porastao je za 1,25 milijardi eura. U tom razdoblju inozemni dug banaka povećan je čak i više od toga, odnosno za 1,33 milijardu eura, dok se inozemna zaduženost države smanjila za 562 milijuna eura, zahvaljujući i mjerama središnje banke koje su olakšale premošćivanje raskoraka između proračunskih prihoda i rashoda domaćim financiranjem.

Članovi Savjeta HNB-a smatraju da bi za obuzdavanje duga, i sa stanovišta dugoročnijih interesa samih banaka, ali i za zemlju u cjelini, najprihvatljivije rješenje bio adekvatan odaziv banaka na ponudu središnje banke da im daljnjim smanjivanjem stope opće obvezne pričuve (koja sada iznosi 17 posto) iz domaćih izvora stavi na raspolaganje dovoljno sredstava za praćenje očekivanog rasta gospodarstva i tome primjerenog rasta osobne potrošnje, a bez dodatnog zaduživanja u inozemstvu.

(Hina)