Vjesnik: 11. 05. 2006.

Skinut imunitet Branimiru Glavašu

To što postupak dosad nije pokrenut, ne znači da ga sada ne treba pokrenuti, kazala je Vesna Pusić

ZAGREB - Nakon punih pet sati rasprave Sabor je sinoć skinuo imunitet Branimiru Glavašu. Zahtjev je Saboru dostavljen radi pokretanja kaznenog postupka zbog osnovane sumnje u počinjenje ratnog zločina protiv civilnog stanovništva 1991. u Osijeku.

Za odluku o skidanju imuniteta glasovala su 82 zastupnika, protiv je bilo pet - pravaši Anto Đapić, Vlado Jukić, Pejo Trgovčević i Pero Kovačević te nezavisni Vladimir Šišljagić, dok je liberal Zlatko Kramarić bio suzdržan.

Glavaš je govorio 45 minuta, naglasivši da je general HV-a i da je ponosan na svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu. Iako je kazao da »jedva čeka« da dade iskaz istražnom sucu, dodao je da mu »nije drago što se otvorila rasprava o ukidanju imuniteta, jer su do toga doveli politikantski interesi HDZ-a, Sanadera i Šeksa«. Opširno je govorio o svjedočenju Krunoslava Fehira koji ga tereti da je po njegovu nalogu ubijao srpske civile, rekavši da to nije točno. »Nisam bio svjedok nijednom zločinu protiv civila, nikome nisam naredio nijedno ubojstvo«. Teško je optužio načelnika PU osječko-baranjske Vladimira Fabera, rekavši da je selektivno prikupljao dokaze a da ga nijednom u 9 mjeseci istrage nije pozvao na razgovor.

Glavaš tvrdi i da nema nikakve veze s ubojstvom sedam srpskih civila u Sarvašu. Uime HDZ-a govorio je Vladimir Šeks, odbacivši Glavaševe tvrdnje da je riječ o montiranom političkom procesu u njegovoj te režiji Ive Sanadera i HDZ-a. »Potpuno su neosnovane i netočne tvrdnje da je HDZ upregnuo policiju i Državno odvjetništvo radi političkog razlaza s Glavašem, da je sve to odmazda i osveta. »Glavaš govori o neutemeljenosti dokaznog materijala dostavljenog od Državnog odvjetništva. HDZ i ja u to nećemo ulaziti, jer ovo nije sudnica niti se ovdje vodi istražni postupak«, rekao je Šeks, napominjući da nema informacija da je Glavaš "91. bio odgovoran po bilo kojoj osnovi za ono za što ga se danas tereti. »Ali, ne dopuštam mu da se služi objedama na moj i račun HDZ-a. HDZ nije nalagao, odlučivao niti tražio da policija i odvjetništvo pokrenu postupak.

»To što postupak dosad nije pokrenut, ne znači da ga sada ne treba pokrenuti«, kazala je Vesna Pusić (HNS), dodavši da nikoga ne zanima kakvi su odnosi između Glavaša i njegove bivše stranke. Suprotno tome, zastupnici HSS-a i SDP-a povezivali su pokretanje kaznenog postupka s Glavaševim izlaskom iz HDZ-a, pa je stoga Đurđa Adlešić (HSLS) pozvala Vladu da se očituje o tome. Vesna Škare Ožbolt (DC) sugerirala je da se »treba sjetiti« što je i gdje za vrijeme rata bio Vladimir Šeks, rekavši da je bio na čelu kriznog štaba za Slavoniju, pa državni odvjetnik, pa potpredsjednik Vlade, te da je mogao, da je htio, ranije rasvijetliti događaje u Osijeku. Reagirao je Šeks, napominjući da zastupnica ružno insinuira.

Na njezin istup osvrnuo se i Luka Bebić (HDZ), poručujući joj da je mogla spomenuti i svoje tadašnje funkcije te naglasivši da nikada ne bi napustila HDZ da je 2000. godine postala potpredsjednica Sabora što je tražila. »Njezini principi mijenjaju se već prema položaju što ga u nekom trenutku zauzima«, rekao je Bebić.

Razlozi za pritvor

Ukine li Sabor zastupnički imunitet Branimiru Glavašu, Državno će odvjetništvo odmah, neslužbeno doznajemo, dostaviti Vrhovnom sudu zahtjev za prebacivanje postupka u Zagreb, kao i zahtjev za provođenje istrage. Najranije u petak istražni sudac može pozvati Glavaša na davanje iskaza.

Što se pak tiče mogućeg Glavaševa pritvaranja, postoje četiri razloga za to: bijeg, ponavljanje djela, utjecaj na svjedoke te težina djela. U Državnom odvjetništvu prva dva razloga za mogući pritvor isključuju, dok u vezi druga dva još dvoje. Naime, dosad je šest svjedoka dalo zaštićene iskaze, pa bude li na njih pritisaka, Državno će odvjetništvo zatražiti pritvor za Branimira Glavaša.

Marijan Lipovac, Ivka Bačić