Jutarnji list: 11. 05. 2006.

Robert Donya: Bosanski HDZ od 1991. bio partner Karadžiću i Srbima

Piše: S. Pavić

U svibnju ‘92. Boban i Karadžić sastali su se da dogovore podjelu Bosne, ali ih je zaustavila međunarodna zajednica, ističe Robert Donya

DEN HAAG - Za razliku od Miloševića koji se priklonio nacionalizmu iz pragmatizma, Tuđman je bio pravi nacionalist koji je dva puta robijao zbog svojih ideja.

Tuđman je, kao i dio hrvatskih povjesničara, idealizirao Banovinu Hrvatsku kao cilj hrvatske politike, a u tome ga je slijedio i Mate Boban koji je htio osnovati Herceg Bosnu po uzoru na Banovinu - rekao je danas na suđenju šestorici čelnika Herceg Bosne američki povjesničar Robert Donya.

Donya je rekao da je Tuđman bio neprijeporni lider HDZ-a, koji je proglasio strankom svih Hrvata, uključujući i onih u BiH. HDZ je pozvao liječnika Davora Perinovića da osnuje HDZ u BiH, no Perinović je brzo odstupio s čela nove stranke nakon što je objavljeno da mu je djed bio pravoslavni svećenik. Novi predsjednik HDZ-a Stjepan Kljujić predstavljao je frakciju većinom Hrvata iz gradova, koji su podržavali samostalnost BiH, dok je grupa predvođena Matom Bobanom zagovarala povezivanje s Hrvatskom. Tuđman je bio na strani Bobanove frakcije.

Karadžićevi Srbi su krajem 1991. osjetili da su dobili partnera u HDZ-u BiH, istaknuo je Donya. Karadžić je u veljači 1992. na sjednici skupštine bosanskih Srba rekao da je s predstavnicima HDZ-a razgovarao o problemu Srba u Hrvatskoj te istaknuo kako oni misle da bi najbolje rješenje bilo preseljenje stanovništva.

U rujnu 1991. proglašene su srpske autonomne oblasti u BiH, a dva mjeseca poslije osnovana je Hrvatska zajednica Herceg Bosna. Bilo je očito da HDZ BiH slijedi obrazac SDS-a, ustvrdio je Donya. Hrvati su izašli na referendum u BiH 1. ožujka 1992. iako nije prihvaćen prijedlog HDZ-a da u referndumsko pitanje uđe i definicija o novom uređenju BiH s nacionalnim kantonima.

U svibnju ‘92. Boban i Karadžić su se sastali u Grazu da razrade plan o podjeli BiH, rekao je Donya. Jedino se nisu dogovorili o podjeli u dolini Neretve. Donya je rekao da je taj sporazum trebao poništiti rezultate referenduma o nezavisnosti BiH. Plan nije uspio jer se EZ usprotivila sporazumima bez muslimanske strane.