Vjesnik: 12. 05. 2006.

Bajić zatražio premještanje »slučaja Glavaš« u Zagreb

Državni odvjetnik smatra da bi osječko pravosuđe bilo pod pritiskom

ZAGREB - Državno odvjetništvo dostavilo je u četvrtak zahtjev predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu kojim traži suglasnost za premještanje postupka protiv Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira s osječkog Županijskog na zagrebački Županijski sud, priopćio je Vrhovni sud. Predsjednik Vrhovnog suda u najkraćem roku će, ističe se, odlučiti o davanju suglasnosti. Sve to zatraženo je na temelju članka 12. stavak 2. Zakona o promjeni Statuta Međunarodnog kaznenog suda, a Hrvatin nema rok u kojem se mora izjasniti o zahtjevu Državnog odvjetništva.

Neslužbeno, doznaje se da odvjetništvo nije zatražilo pritvaranje saborskog zastupnika Branimira Glavaša, kojeg se osnovano sumnjiči za počinjenje ratnih zločina u Osijeku 1991.

U javnosti su se pojavili prijepori o tome je li se Hrvatski sabor mora izjašnjavati i o Glavaševu pritvaranju.

»Za mene nema dvojbe o tome da se Hrvatski sabor mora izjasniti o pritvaranju saborskog zastupnika. Na to upućuje ustavna odredba prema kojoj protiv saborskog zastupnika ne može biti pokrenut kazneni postupak, niti može biti pritvoren bez odobrenja Sabora«, rekao je Vjesniku dr. Branko Smerdel, stručnjak za ustavno pravo, dodajući da, iznimno, saborski zastupnik može biti pritvoren i bez takva odobrenja, ali samo ako je zatečen u počinjenju kaznenog djela, a to ovdje nije slučaj.

Odobri li Vrhovni sud premještanje postupka iz Osijeka u Zagreb, Glavaša će pozvati i saslušati zagrebački istražni sudac, nakon čega će odlučiti o otvaranju istrage ili odbijanju i zahtjeva DORH-a. Za sve to ne postoji nikakav rok u kojem mjerodavni Županijski sud mora donijeti odluku.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić za HTV je izjavio da je zatražio premještanje postupka iz Osijeka u Zagreb zbog toga što je osječko pravosuđe pod pritiskom, te ne bi moglo sagledati sve okolnosti vezane za »slučaj Glavaš«, a Državno odvjetništvo želi da se provedu sve istražne radnje za rasvjetljavanje ovog predmeta.

Biljana Bašić