Glas Istre: 12. 05. 2006.

BIVŠI SURADNIK O POKUŠAJU RUŠENJA PREDSJEDNIKA 1991.

Manolić: Tuđmana htjeli maknuti Šeks i Glavaš

Predsjednik pritisak skupine iz desnog krila HDZ-a ocijenio kao »urotu potpomognutu stranim tajnim službama«

ZAGREB - Josip Manolić, nekadašnji bliski suradnik Franje Tuđmana, potvrdio je jučer da je »skupina političara iz desnog krila HDZ-a pokušala u srpnju 1991. godine srušiti hrvatskog predsjednika«. Tu »tajnu« prekjučer je u Saboru otkrio Branimir Glavaš, tvrdeći da ga je pokojni predsjednik u prosincu iste godine pitao sudjeluje li Glavaš, zajedno s Vladimirom Šeksom i Zvonimirom Markovićem, u pokušaju Tuđmanova rušenja.

Ne ulazeći u razloge zašto Glavaš danas spominje taj slučaj, Manolić objašnjava da su sva trojica - Šeks, Marković, ali i Glavaš - pokušala maknuti hrvatskog predsjednika jer se nisu slagala s tadašnjim Tuđmanovim naporima da mirnim putem dođe do neovisnosti Hrvatske. Bilo je to doba tzv. »puzajuće agresije« na nenaoružanu Hrvatsku, kada je službeni Zagreb želio dobiti na vremenu i potpisivao brojna primirja s bivšom JNA.

- Željeli su da Tuđman na sve to odgovori silom, ali predsjednik je nastojao naći političko rješenje, smatrajući da će primjena sile ići na ruku hrvatskim protivnicima, sjeća se Manolić. Predsjednik je, kaže, taj pritisak skupine iz desnog krila HDZ-a ocijenio kao »urotu potpomognutu stranim obavještajnim službama«.

- Osobno se nisam slagao s predsjednikovom ocjenom o uroti, jer to znači da protiv urotnika treba poduzeti represivne mjere, što bi opet išlo na ruku protivničkoj strani, kaže Manolić. U svakom slučaju, prema njegovim riječima, o pokušaju micanja Tuđmana nije se zvonilo na sva zvona. Na kraju je došlo do »neke vrste pomirbe« Tuđmana sa Šeksom, Glavašem i Markovićem, a ne do represivnih mjera protiv njih.

Na pitanje je li ta »pobuna« u desnom krilu HDZ-a bila Tuđmanu povod da već u kolovozu 1991. formira Vladu demokratskog jedinstva, u koju je pozvana i oporba, Manolić kaže da mnogi pisci memoara danas preuveličavaju svoju ulogu u tadašnjim događajima, a preuveličava se i utjecaj te skupine nezadovoljnika u HDZ-u.

Politički promatrači tvrde da Tuđman nikada nije zaboravio što su Šeks, Glavaš i Marković pokušali učiniti. Oni su od Tuđmana dobivali priznanja, ali poslije te pobune više nisu mogli računati na prvorazredne dužnosti u državi ili HDZ-u.

B. PODGORNIK