Jutarnji list: 12. 05. 2006.

Zastupnik Bošnjaka u Saboru branio Vukojevića

Pišu: Tina Lakić, Boris Vlašić

Ustavni sud može suspendirati suca, ali je za odluku potrebna većina glasova, što znači najmanje sedam

ZAGREB - Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav proglasio se nenadležnim postupiti prema zahtjevu potpredsjednice Sabora Vesne Pusić koja je tražila da se pokrene postupak suspenzije ustavnog suca Vice Vukojevića zbog javnih optužbi da je navodno silovao Bošnjakinju zatočenu u logoru Vojno kod Mostara.

- Čitao sam Ustavni zakon o Ustavnom sudu i, bez obzira na monstruoznost optužbi, uloga našeg odbora može biti samo da dopis potpredsjednice Pusić proslijedi glavnom državnom odvjetniku - rekao je predsjednik odbora Dražen Bošnjaković (HDZ). To je Odbor i učinio. Šemso Tanković, zastupnik bošnjačke manjine, uplašio se, pak, kako bi činjenica da zahtjev preko Odbora ide DORH-u mogao biti loš presedan.

- Što ako sada nakon svake slične medijske optužbe budemo dobivali takve zahtjeve - pitao je Tanković te podsjetio kako je Vukojević u jeku afere 1999. demantirao upletenost u silovanja i zločine u Vojnom. Slaven Letica optužio je Vesnu Pusić za politikantsko ponašanje jer je slučaj prebacila na leđa njihova odbora.

Vice Vukojević u ovom je trenutku zaštićen od mogućeg kaznenog postupka zbog zločina silovanja koji je navodno počinio. Sudac Ustavnog suda ne može biti razriješen osim ako to sam ne zatraži ili bude osuđen na zatvorsku kaznu. Samo skidanje imuniteta nije dovoljno za pokretanje postupka jer Ustavni zakon o Ustavnom sudu propisuje da je za pritvaranje ili pokretanje postupka protiv suca Ustavnog suda potrebno i odobrenje Ustavnog suda. Ako se pokrene postupak protiv suca, Ustavni sud može ga suspendirati, ali je za odluku potrebna većina glasova sudaca Ustavnog suda, što znači sedam sudaca.

Vukojevića može suspendirati jedino sedam ustavnih sudaca

ZAGREB - Vice Vukojević u ovom je trenutku zaštićen od mogućeg kaznenog postupka zbog zločina silovanja koji je navodno počinio.

Suci Ustavnog suda imaju imunitet te je za početak kaznenog progona nekoga od njih, kao i za eventualno pritvaranje, potrebno skinuti mu imunitet na isti način kako se to sada čini i s Glavašem. Sudac Ustavnog suda ne može biti razriješen osim ako to sam ne zatraži ili bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Samo skidanje imuniteta nije dovoljno za pokretanje postupka jer Ustavni zakon o Ustavnom sudu propisuje da je za pritvaranje ili pokretanje postupka protiv suca Ustavnog suda potrebno i odobrenje Ustavnog suda. Ako se pokrene postupak protiv suca, Ustavni sud može ga suspendirati, ali je za odluku potrebna većina glasova sudaca Ustavnog suda, što znači sedam sudaca. Prijedlog mora podnijeti predsjednik Ustavnog suda, što znači da bi Petar Klarić morao pokrenuti postupak za suspenziju Vice Vukojevića, ali nakon što odluku o tome donese Sabor.

Inače, za suce Ustavnog suda smatra se da su časne i ugledne osobe, pravni stručnjaci koji su svoje znanje dokazali prije no što su izabrani u Ustavni sud te se u propisima navodi da sudac Ustavnog suda može biti osoba koja se istakla znanstvenim ili stručnim radom ili javnim djelovanjem. No, samo se u tekstu polaganja prisege moralnost i ugled spominju, u rečenici prisege koja započinje: “Prisežem svojom čašću”. ( B. Vlašić)