Glas Istre: 12. 05. 2006.

U VLADAJUĆOJ STRANCI UVJERENI U NEDUŽNOST SVOG BIVŠEG ČLANA I UPOZORAVAJU NA ZLOČINE NAD HRVATIMA KOJI SE NE PROCESUIRAJU

HDZ-ove laude Glavašu

Luka Bebić izrazio je uvjerenje da Osječanin nije odgovoran za optužbe za koje ga terete, a korak dalje u obrani otišao je Andrija Hebrang koji osumnjičenog za ratne zločine naziva - visokomoralnim čovjekom

ZAGREB - I dok Branimir Glavaš i dalje optužuje čelne ljude HDZ-a da mu montiraju politički proces za ratne zločine, iz njegove bivše stranke stižu tvrdnje da su oni uvjereni u nedužnost svojeg nekadašnjeg kolege i sve je još začinjeno hvalospjevima o Glavaševoj ulozi u Domovinskom ratu. Istovremeno hadezeovci skreću priču na brojne zločine počinjene nad Hrvatima koji se ne procesuiraju, a Glavaš iznosi detalje o stradanju Srba u ratnom Osijeku. Trenutno, dakle, svjedočimo jednoj, barem naizgled, apsurdnoj situaciji.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks već danima govori o svojoj vjeri u Glavaševu nevinost, a u srijedu su mu se pridružili i još neki članovi HDZ-a. Tako je, primjerice, potpredsjednik Sabora Luka Bebić, podsjećajući da je kratko vrijeme bio i ministar obrane pa mu je poznato što se događalo početkom Domovinskog rata, izrazio uvjerenje da Glavaš nije odgovoran za optužbe za koje ga se tereti.

- Uvjeren sam i volio bih da se i na sudu potvrdi da je Glavaš nedužan, rekao je Bebić i dodao da je Glavaš bio organizator obrane Osijeka.

Ne pakiramo mu

Korak dalje u obrani Glavaša otišao je član Predsjedništva HDZ-a Andrija Hebrang, koji osumnjičenog za ratne zločine naziva - visokomoralnim čovjekom.

- Glavaš se nalazi u iznimno teškoj situaciji i ima pravo misliti da mu HDZ pakira, ali to nije istina. Glavaš je visokomoralan čovjek. Nadam se da će se postupak protiv njega okončati i prije početka suđenja, rekao nam je jučer Hebrang.

- I mene se konstantno optužuje za štošta. Počevši od toga da sam diler kave, pa do insinuacija da pogodujem Shimadzuu. I što sad? Kome da se žalim? Glavaš je javna osoba kao i ja i samim je tim preuzeo određeni rizik, veli Hebrang i u prvi plan gura činjenicu da su tijekom rata ubijena 7.183 hrvatska civila i uvjerljivo manje, oko 200, srpskih civila.

- Tragična je situacija da se cijeli državni aparat digao, nitko ne istražuje ubojstva hrvatskih civila. Nikoga to ne zabrinjava, o tome nitko ne govori, ustvrdio je saborski zastupnik HDZ-a.

Glavaš: Hebrang je njihov kvisko

No, Glavaša nisu naročito dojmile riječi svojevrsne potpore HDZ-ovaca. Bebić je, siguran je, kao »stari boljševik« jedan od kreatora njegovog progona. I sama činjenica da je potpredsjednik Sabora uvjeren u njegovu nedužnost sugerira Glavašu da su vrhu HDZ-a poznate sve pojedinosti iz procesa. Hebranga ipak Glavaš izdvaja od ostalih čelnih ljudi vladajuće stranke.

- Hebrang je njihov kvisko jer predstavlja nekakav kontinuitet s Tuđmanovim HDZ-om. Hebrangov je partijski zadatak amortiziranje Sanaderove politike, zaključuje Glavaš.

D. CIGLENEČKI, Z. CRNČEC

Bajić: Slučaj zagrebačkom sudu

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u jučerašnjoj je izjavi za HTV potvrdio da je od Vrhovnog suda zatražio da se nadležnost za slučaj »Glavaš« prebaci s osječkog na zagrebački Županijski sud.

- Ovi događaji zadnjih dana potvrđuju da bi osječko pravosuđe moglo biti izloženo određenim pritiscima zbog kojih ne bi bilo u stanju objektivno sagledati situaciju i nepristrano provesti postupak. Stoga smatramo da nadležnost treba prebaciti na zagrebački Županijski sud, rekao je Bajić.

Glavaš sa svoje strane ističe da nema nikakvih primjedbi na Bajića.

- Imam puno povjerenje u glavnog državnog odvjetnika. Bajić dobro obavlja svoj posao. On ne vrši privatne istrage, već radi na osnovi onog što mu servira policija. Vladimir Faber izvršava prljave poslove, komentirao je Glavaš.