Vjesnik: 12. 05. 2006.

Nastavi li blatiti, letjet će iz HSS-a!

Filipović je smijenjen, pa je njegovo da preda povjereniku stranačku dokumentaciju i da poštuje odluke Predsjedništva, naglašava Josip Friščić

ZAGREB - Predsjednik HSS-a Josip Friščić oštro je reagirao na najnovije optužbe što ih je na njegov i račun cijeloga stranačkog vodstva izrekao Marinko Filipović, prošloga tjedna smijenjeni čelnik HSS-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

»Filipović govori bedastoće! Županijska je organizacija dolje raspuštena, a on smijenjen, pa je njegovo samo da preda povjereniku stranačku dokumentaciju i da poštuje sve odluke Predsjedništva HSS-a. U protivnom će ga, po statutu, stići još teža kazna. Bit će izbačen iz stranke, što slijedi svima koji blate HSS i štete njegovu ugledu«, bio je rezolutan Friščić u kraćem razgovoru za Vjesnik.

Filipović je, naime, dan prije javno optužio Friščića da je upravljanje HSS-om »predao« HDZ-u i SDP-u, strankama kojima »odgovara slabi HSS, kako bi ostale same na političkoj sceni«.

»Ma, ne treba se ni obazirati na te Filipovićeve gluposti. Što misle o njemu, nedavno su mu rekli i birači na jugu Hrvatske. Bio je nositelj naše liste, nije prešao ni izborni prag, pa ne znam što sada hoće optužujući sve druge, i mene, da smo tobože prodali stranku i da HSS-om upravljaju SDP i HDZ. Samo još nedostaje da Filipović kaže kako HSS-om vladaju CIA i NKVD. Sve su to najobičnije gluposti«, kaže Friščić.

U saborskim se kuloarima ovih dana priča da se bivši HSS-ov lider Zlatko Tomčić navodno sprema aktivirati zastupnički mandat te s istomišljenicima osnovati novi klub u Saboru, možda i novi HSS. Politika tog novog HSS-a temeljila bi se na učenju braće Radić, čega se sadašnje HSS-ovo vodstvo navodno odreklo. O tome po Dubrovniku priče širi i Filipović koji je, uz bivše članove Predsjedništva HSS-a Ljubicu Lalić i Luku Roića, jedini podupirao Tomčića u prošlogodišnjim burnim previranjima među »seljacima«. Na pitanje o mogućem Tomčićevu povratku u politiku, Frišić odgovara: »Ništa o tome ne znam. Njegovo je pravo da, nakon šest mjeseci, aktivira svoj mandat. Ako se to i dogodi, znat ćemo reagirati, pogotovo na optužbe o odricanju od Radićeva nauka. Zasad ne bih komentirao nagađanja o osnutku novog HSS-a«.

Ivka Bačić