Jutarnji list: 12. 05. 2006.

Svjedoci u strahu jer HDZ tvrdi da je Glavaš nevin

Piše: Ivanka Toma

O pritvoru za Glavaša Odvjetništvo još nema odluku

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić danas je predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu uputio zahtjev u kojem traži suglasnost da se postupak protiv Branimira Glavaša, osumnjičenog za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, te Krunoslava Fehira, svjedoka i neposrednog počinitelja zločina, vodi u Zagrebu.

Kao osnovni razlog zbog kojeg se traži seljenje procesa u Zagreb u obrazloženju se navodi sumnja da bi osječko pravosuđe Glavašu moglo suditi objektivno i nepristrano.

Sabor je danas prijepodne Državnom odvjetništvu poslao odluku da je Glavašu skinut zastupnički imunitet. Čim je dobio taj dokument, Bajić je sastavio dopis Hrvatinu te ga promptno, još danas nešto iza podneva, poslao Vrhovnom sudu. U najvišem sudu u zemlji potvrdili su primitak zahtjeva, a Hrvatin je poručio da će odlučiti u “primjerenom roku”. Budući da je na putu s kojeg se vraća u ponedjeljak, to neće biti prije idućeg tjedna.

Hoće li tražiti da se Glavašu odredi pritvor, u Državnom odvjetništvu još nisu odlučili. Prati se razvoj događaja, a Bajić je u stalnom kontaktu s načelnikom osječke policije Vladimirom Faberom, i to osobito nakon što se “podigla temperatura” uoči i tijekom saborske rasprave o skidanju imuniteta Glavašu.

Zaštitnici Hebrang i Đapić

Naime, nakon cijelog niza izjava saborskih zastupnika kako je cijeli proces Glavašu montiran, te istupa istaknutih HDZ-ovaca Josipa Đakića i Andrije Hebranga na HTV-u s izjavama da su “uvjereni u Glavaševu nevinost, i da sud neće dopustiti čak ni provođenje istrage”, a uz to i sve napetije klime u Osijeku, svjedoci su se prilično uznemirili.

Prema vrlo upućenom izvoru iz istrage, danas nisu prestajali nazivati Fabera s pitanjima hoće li se protiv Glavaša uopće voditi proces i mogu li nastaviti živjeti u Osijeku. Kako doznajemo, Bajić neće još ništa poduzimati, ali ako bilo tko zaprijeti i jednom svjedoku, pokrenut će proceduru da se Glavašu odredi pritvor. U tom slučaju, najprije bi Sabor trebao dati odobrenje za pritvaranje zastupnika, dok o samom pritvoru odlučuje istražni sudac.

No, prvi je korak odluka predsjednika Vrhovnog suda o tome hoće li se proces voditi u Zagrebu ili Osijeku. Kada se odredi koji je sud nadležan, onda mu tužitelj upućuje zahtjev da se protiv Glavaša i Fehira otvori istraga. Istražni sudac može, ali i ne mora, udovoljiti zahtjevu za pokretanjem istrage.

Svjedok na psihijatriji

U dopisu kojim Bajić traži od Hrvatina da se postupak vodi u Zagrebu navodi da su u vezi s nestankom civila u Osijeku 1991. i 1992 godine provedeni izvidi i više istražnih radnji iz kojih proizlazi osnovana sumnja da su Glavaš i Fehir počinili kazneno djelo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom. Tijekom predistražnog postupka saslušano je više svjedoka u Zagrebu.

- S obzirom na medijsku pozornost kojom se prati ovaj slučaj, te izjave pojedinih osoba, postoji bojazan da se postupak ne može nepristrano voditi u Osijeku - navodi Bajić, pojašnjavajući da je zbog toga 25. travnja ove godine odredio da postupak protiv Glavaša vodi Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Bajić je Hrvatina podsjetio i na uvjete u kojima su se provodili izvidi. Naime, od ljeta prošle godine kada je Krunoslav Fehir tužiteljstvu dao iskaz, a potom i javno istupio s oputžbama protiv Glavaša da je naredio ubojstva srpskih civila, neprestano se prozivaju potencijalni svjedoci, javno se difamiraju i na njih se vrše razni pritisci. Tako je Fehira njegov otac pokušao javno diskreditirati.

Tihomir Špiranec, koji je svoja saznanja iznio u Jutarnjem, naveden je da povuče iskaz i “pospremljen” na psihijatriju. Bajić se pozvao na najnovije izjave, posebno dužnosnika koji u obrani Glavaša prozivaju pravosuđe.

Osijek: HVIDRA postavila plakate sa slikama hrvatskih žrtava

Dan poslije odluke Sabora o skidanju imuniteta Branimiru Glavašu, na zahtjev Državnog odvjetništva, zbog sumnji na počinjenje ratnog zločina nad civilima u Osijeku 1991. godine, osječka Hvidra postavila je u središtu grada plakate s fotografijama 15 od 39 ubijenih i masakriranih hrvatskih policajaca, pripadnika ZNG-a i civila 1. kolovoza 1991. u Dalju. Potresne slike uz pitanje "A gdje su hrvatske žrtve?" prvi put su javno objavljene. Predsjednik Hvidre Miljenko Kolobarić kaže da je to morao učiniti "da se jednom zauvijek kaže da smo mi Hrvati u ovom Domovinskom ratu bili žrtve". (N. Pa.)

‘Šeks je lagao o odlasku iz osječkog kriznog stožera 1991.’

Odgovorno tvrdim da je Vladimir Šeks iznio neistinu pred zastupnicima Hrvatskog sabora i javnosti - prozvao je danas Branimir Glavaš Šeksa za falsificiranje činjenica iz rata u Osijeku.

Iz aktovke izvadio je jedan dokument koji pokazuje da je “Šeks bio šef kriznog stožera za istočnu Hrvatsku mjesec dana više nego što tvrdi”. Šeks je iskoristio baš taj datum svog odlaska iz kriznog stožera kao argument za pobijanje prve Glavaševe optužbe.

“Vi, gospodine Glavašu, aludirate na mene kada kažete da sam prošao pokraj ubijenog čovjeka. Odlukom predsjednika Tuđmana 27. kolovoza 1991. raspušten je krizni stožer kojem sam bio na čelu”, rekao je Šeks i tako pokušao maknuti sa sebe sumnju da je imao veze s mrtvim tijelom čovjeka koji je ubijen tri dana poslije. Taj Šeksov podatak opovrgava “punomoć za nabavku materijala” koju je kao šef stožera potpisao sredinom rujna.

- U funkciji šefa stožera bila koncentrirana sva politička i vojna moć i odgovornost! - poručuje Glavaš. Šeks danas nije htio odgovoriti na Glavaševe optužbe. (A. Pl.)