Vjesnik: 12. 05. 2006.

Nakon Osijeka, moguće otvaranje i drugih slučajeva

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u četvrtak da bi se nakon »slučaja Glavaš« i događanja u Osijeku u ratno vrijeme mogli otvoriti još neki slučajevi vezani za ratne zločine. »Da je prvi zločin koji je učinjen bio procesuiran, mnogi se zločini nakon toga ne bi dogodili. Na žalost, nismo bili pravna država i postoji vjerojatnost da se otvori još koji slučaj«, odgovorio je Predsjednik na novinarski upit o tome možemo li očekivati da se otvore slučajevi ratnih zločina u Sisku i Gospiću. Predsjednik je to rekao nakon obilaska HRT-a koji obilježava 80. godišnjicu Hrvatskog radija i 50. Hrvatske televizije.

Slučaj bivših članova HDZ-a Stipe Gabrića Jamba, protiv kojeg je podignuta kaznena prijava, te Branimira Glavaša, kojemu je upravo skinut zastupnički imunitet radi mogućeg podizanja kaznene prijave, Mesić ne doživljava kao obračun HDZ-a s bivšim članovima.

Upitan slaže li se s prijedlogom Vesne Pusić da se Vici Vukojeviću, dok traju optužbe, zamrzne članstvo u Ustavnom sudu, odgovorio je kako vjeruje da bi Vukojević to sam tražio jer je »nemoguće da bi mogao opstati model u kojem Vukojević na jednoj strani odlučuje o zakonima, a na drugoj odgovara jer nije poštivao te iste zakone«.

[M. Rožanković]