Slobodna Dalmacija: 12. 05. 2006.

KRUNSKI SVJEDOCI DOK SE ODLUČUJE KOJI SUD ĆE VODITI PROCES OPTUŽENOME ZA RATNI ZLOČIN

Glavaš panično traži ’izdajnike’

POTRAGA NEUSPJEŠNA Glavaš i družina mu svakodnevno razgovaraju sa svima koji su početkom devedesetih bili u i oko ondašnjeg osječkog Sekretarijata za narodnu obranu. Međutim, traganje je, kako saznajemo, do sad bilo neuspješno

Piše: Vuk ĐURIČIĆ

Nakon što je Državno odvjetništvo (DORH) od Hrvatskog sabora u četvrtak dobilo pisanu obavijest o skidanju imuniteta Branimiru Glavašu, istog je dana odaslalo zahtjev Vrhovnom sudu RH u kojemu se traži da se slučaj Glavaš prebaci zagrebačkom Županijskom sudu.

Istraga u Zagrebu

U pravosudnim kuloarima se procjenjuje da bi Vrhovni sud mogao promptno reagirati i prihvatiti zahtjev. Vrhovni suci slučaj Glavaš mogu dodijeliti i županijskim sudovima u Osijeku, Rijeci i Splitu koji su, uz zagrebački, nadležni za procesuiranje optuženih za ratne zločine.

Zašto je najizglednije da će slučaj Glavaš biti dodijeljen zagrebačkom Županijskom sudu? Prvo, jedan njegov istražni sudac već se bavio slučajem Glavaš. Bio je određen za "provođenje pojedinih istražnih radnji" koje su, rečeno je, bile ključne za pokretanje slučaja. Radilo se o davanjima iskaza tajnih svjedoka, od kojih su neki bili Glavaševi bliski suradnici ratne 1991. i 1992. godine. Oni su, saznajemo, u cijelosti potvrdili iskaz nekadašnjeg pripadnika tzv. Branimirove osječke bojne (BOB), policajca Krunoslava Fehira.

Tajni svjedoci su, doznajemo, otkrili još puno toga što potvrđuje da je nekadašnji gospodar "života i smrti" u Osijeku odgovoran za privođenja, mučenja i likvidacije civila. I po izravnoj i po zapovjednoj odgovornosti.

DORH je tražio da ključni svjedoci iskaze daju istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda iz nekoliko razloga. Prvo, da su tajni svjedoci iskaze davali u Osijeku, vjerojatno bi bili "provaljeni".

Naime, kako saznajemo iz policijskih krugova, Glavaš i njegovi suradnici već duže panično pokušavaju otkriti tko su "izdajnici" ili ti krunski svjedoci.

Razlozi protiv Osijeka

Potvrda za to je i činjenica da Glavaš i družina mu, pogotovo u posljednje vrijeme, svakodnevno, izravno ili telefonski, razgovaraju sa svima koji su početkom devedesetih bili u ondašnjem Sekretarijatu za narodnu obranu i oko njega. Međutim, traganje je, saznajemo, do sad bilo neuspješno.

Sudac Kljajić ratni kompanjon

DORH želi izbjeći osječki Županijski sud i zato što njime "drma" dugogodišnji predsjednik i aktualni istražni sudac Petar Kljajić. Osim što se radi o Glavaševu ratnom "kompanjonu", protiv njega je prošle godine podnesena i kaznena prijava. Osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava ga sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Tereti ga se da je u vrijeme Glavaševe vladavine kao predsjednik Vojno-stambene komisije naređivao nasilno izbacivanje građana srpske nacionalnosti iz njihovih domova. Kaznenu prijavu DORH je, nakon nužne provjere, proslijedio policiji i u tijeku je, kako nam je rečeno, krim-obrada toga slučaja.

Optužen čelnik mladeži HDSSB-a

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je u četvrtak Općinskom sudu u Osijeku optužni prijedlog protiv Davora Borasa (26) iz Osijeka zbog kaznenog djela prijetnje.

Borasa se tereti da je 9. svibnja ove godine novinaru Dragi Hedlu ispred jednog kafića prijetio smrću. Davor Boras je, inače, predsjednik mladeži Udruge HDSSB čiji je predsjednik Branimir Glavaš.

Mesić: Nije osveta HDZ-a

Na upit je li ukidanje imuniteta Glavašu obračun HDZ-a s bivšim članstvom, predsjednik Stjepan Mesić je kazao: "Ne bih to vezao uz bilo čije stranačko članstvo, ni bivše ni sadašnje."