Večernji list: 12. 05. 2006.

SLUČAJ PRATES Na jučerašnjem suđenju nije se pojavio važan svjedok Tomislav Milčić

Agent POA-e bojkotirao Nijemce

Autor: Zvonimir DESPOT, Tanja BOŽIĆ

Tomislav Milčić, djelatnik POA-e, jučer se nije pojavio na saslušanju kao svjedok na suđenju Krunoslavu Pratesu u Münchenu, kojemu se sudi za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine. Iako je Milčićevo svjedočenje bilo potvrđeno, njegov izostanak nitko iz Hrvatske nije opravdao niti najavio, što je poprilično naljutilo sudsko vijeće i tužitelje.

Milčić je važan svjedok jer je u POA-i vodio izradu elaborata o ubojstvima hrvatskih emigranata za komunističke Jugoslavije. Sudsko je vijeće pokušalo iz Zagreba za stanke dobiti odgovore o Milčiću, ali neuspješno, pa je upućen novi poziv za idući tjedan, uz nadu da će on ipak doći.

U POA-i smo pak doznali da je Milčić pripremljen i brifiran za svjedočenje, ali da je zastoj nastao u Ministarstvu pravosuđa, koje još nije odobrilo Milčićevo svjedočenje. Iz Ministarstva pravosuđa pak do zaključenja lista nismo dobili nikakav odgovor. Sudsko vijeće i dalje inzistira na saslušanju Josipa Perkovića, za kojega još nije dobilo medicinsku dokumentaciju kako bi se utvrdilo je li sposoban za svjedočenje.

Pratesov odvjetnik Helmut Rosebrock prenio je riječi Perkovićeva branitelja Ante Nobila da Perković mora na operaciju kralježnice, ali da ne može pod opću anesteziju zbog srčanih tegoba. Sudsko bi vijeće idući tjedan definitivno trebalo odlučiti o Perkovićevoj sudbini u ovome slučaju.