Večernji list: 12. 05. 2006.

Najava uhićenja Đure Brodarca?

Autor: Željko Grgurinović

SISAK - Nakon oduzimanja saborskog imuniteta Branimiru Glavašu, kojemu prijeti uhićenje i istraga za ratne zločine, politički kuloari bruje i o mogućim optužnicama protiv Đure Brodarca. To nije prvi put, a ovaj put povod nije samo slučaj Glavaš nego i nedavni sarajevski susret Carle del Ponte s predstavnicima udruga i žrtava iz BiH i Hrvatske. Tada je majka Ljubice Solar (19), ustrijeljene 1991. godine u Sisku, pitala haašku tužiteljicu kada će na red doći procesi za ubojstva u Sisku i spomenula Đuru Brodarca kao jednog od odgovornih za ubojstva.

Komarčevi popisi

Brodarca je prozivao i Stjepan Komarac, samozvani skupljač podataka o navodno ubijenim Srbima u Sisku, koji je tvrdio kako ih je ubijeno više od 500, a potom smanjivao broj na stotinjak. Istodobno je popisivao navodne počinitelje zločina, a na popisu je bio i Brodarac. Njegove je popise prije nekoliko godina objavioa i časopis Hrvatska ljevica, a tada se govorilo o skorom suđenju krivcima, o čemu je govorio i prof. Žarko Puhovski.

Tridesetak žrtava

- Prema našim podacima, kaznenih prijava protiv nepoznatih za ubojstva 1991. i 1992. osoba srpske nacionalnosti bilo je tridesetak - rekao nam je Zvonko Smernić, načelnik Ureda načelnika Policijske uprave. Na naš upit je li u posljednje vrijeme policija obavljala izvide po naputku državnog odvjetništva Smernić je odgovorio kako se nije činilo ništa posebno, postupalo se uobičajeno jer zločin ne zastarijeva i potraga se nastavlja.

Stipe Vrdoljak, županijski državni odvjetnik, rekao je kako ne može komentirati ni iznositi podatke o radu ŽDO-a.

- Ponavljaju se, tko zna koji put, iste priče - rekao nam je Đuro Brodarac. Podsjetio je kako se o ubojstvima i navodnim logorima za Srbe govorilo još 1991. 1992. godine i tada je u Sisak došao tadašnji veleposlanik Rusije, u pratnji Milana Đukića i drugih dužnosnika.

- Obišli su sva mjesta o kojima se govorilo te utvrdili kako nema logora. Uvjerili su se i kako je policija kojoj sam bio na čelu profesionalno obavljala svoj dio posla - rekao je Brodarac.