Vjesnik: 13. 05. 2006.

U dokumentaracu o Titu izjednačeni četnici i partizani

Film emitiran na na TV BiH prikazuje Tita kao vještog prevaranta, a Dražu Mihajlovića kao idealisti-čkog gubitnika

Emitiranje prvog nastavka srbijanskog televizijskog dokumentarca o bivšem doživotnom predsjedniku nekadašnje SFRJ »Tito - crveno i crno« na Televiziji Federacije BiH izazvalo je veliki skandal jer su autori te serije očito pokušali revidirati ulogu četnika i njihovog lidera u Drugom svjetskom ratu, prikazujući Tita kao vještog prevaranta, a Dražu Mihajlovića kao idealističkog gubitnika.

I dok revidiranje i glorificiranje uloge četnika u Drugom svjetskom ratu zapravo i nije neka posebna vijest za samu Srbiju, pa tako ni serija »Tito - crveno i crno«, pravo je pitanje zašto se javna televizija u Federaciji BiH koja se financira od pretplate koju su obvezni plaćati građani odlučila emitirati taj srpski nacionalistički pamflet.

Neki to tumače ostacima kompleksa provincijske inferiornosti Sarajeva prema Beogradu koji se i danas, usprkos svemu onome što se događalo devedesetih, može osjetiti u glavnom gradu BiH, posebno među nekim Bošnjacima.

Direktor Federalne televizije Jasmin Duraković tvrdi da se zapravo željela otvoriti rasprava o ulozi Tita - na kojeg se i danas u Bosni često gleda »crno ili bijelo«, uz korištenje u dnevnopolitičke svrhe. No, ako je i to bila namjera sve je učinjeno na pogrešan način, i riječ je o skandaloznom uredničkom promašaju.

News magazin Dani ocjenjuje da se emitiranjem serije »Tito - crveno i crno« Federalna televizija stavila u službu falsificiranja povijesti, odnosno četničkog retuširanja uloge Josipa Broza Tita.

U blic anketi koju je proveo tjednik Slobodna Bosna, većina se izjasnila negativno o emitiranju dokumentarnog serijala, a glavni urednik Slobodne Bosne tumači da je kupovina filma o Titu od »nakupca« srbijanske televizije Aleksandra Tijanića »isto kao kupovina od Kineza originalnog Rolex sata«.

Od udruga građana i institucija prvi su se naravno oglasili iz Saveza društava »Josip Broz Tito« koji su priopćili da antifašisti, građani i mladi širom zemlje zahtijevaju prekidanje emitiranja ovog serijala zbog primitivnih grubih neistina i falsifikata povijesti svih naših naroda i narodnosti«.

FTV zasad nije prekinuo emitiranje, ali ga je ipak pomaknula u kasnonoćni termin.

Alenko Zornija