Večernji list: 13. 05. 2006.

POLITIKA Na Viru proradile šake zbog preokreta na političkoj sceni

HDZ i SDP potukli se šakama i stolcima

Autor: FRANE ŠARIĆ

Burno je na virskoj političkoj sceni. Najprije su se prije nekoliko dana potukli virski političari, a na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća ponovno se birao načelnik i predsjednik Općinskog vijeća.

Politički preokret

U tučnjavi je sudjelovao i načelnik općine Vir Kristijan Kapović. Sve je počelo kad je hadezeovac Karmelo Olić optužio sada bivšeg HDZ-ova vijećnika Veselka Orlića da se priklonio Kristijanu Kapoviću iz osobnih interesa. Nakon verbalnog prepucavanja, proradile su i šake. Politički preokret dogodio se nakon što je, kako neslužbeno doznajemo, jedan od vijećnika HSS-a napustio koaliciju koja je, sa SDP-om i Kristijanom Kapovićem na čelu, imala jednog vijećnika više od HDZ-a i HSP-a (sedam prema šest). Veselko Orlić iz HDZ-a potom je napustio predsjednika HDZ-a Mira Glavana, koji ga je jučer isključio iz stranke. Bivšeg hadezeovca napao je, i verbalno i fizički, kako sam priznaje, i njegov dojučerašnji stranački kolega Karmelo Olić jer je otišao na stranu Kristijana Kapovića.

– Došao sam pripit i pitao Veselka zbog čega je prebjegao Kapoviću i SDP-u. Malo sam krenuo rukom prema njemu i njegov je sin pomislio da ga želim udariti, pa je napao mene. No odjednom se stvorio i načelnik Kapović. Izudarali su me stolcem po leđima. Na kraju sam završio i kod doktora – rekao nam je Karmelo Olić.

Obaviještena policija

Na pitanje je li i on koga udario, rekao je da možda i jest, ali da se ne sjeća. – Nisam ih prijavio policiji i neka je njima na dušu to što su me izudarali – rekao nam je Karmelo Olić. Veselko Orlić opovrgava da je prebjegao Kristijanu Kapoviću.

– Odlazim u nezavisne vijećnike i ne može mi nitko iz HDZ-a govoriti da su me istjerali jer ja sam taj koji nije htio imati veze s ljudima koji vode virski HDZ. Za razliku od nekih, nisam se nikad okoristio, niti ću sad. Nisam za rušenje kuća ljudima i zato ću podržati Kapovića. Što se tiče tučnjave, Karmelo je došao u moju kuću potpuno pijan i napao me. Uostalom, dobio sam i dva pisma u kojima mi se prijeti da će me ubiti, da će mi dići kafić u zrak ako potpišem za prostorni plan – rekao nam je Veselko Orlić.

Načelnik općine Vir Kristijan Kapović potvrdio je da se sukob dogodio. – Olić je napao Veselka i bio je izbačen iz kafića. Nakon toga se vratio i nasrnuo na mene. Branio sam se. O svemu sam obavijestio policiju. Olić je u više navrata prijetio – rekao je Kristijan Kapović.

Kapović: HDZ želi izvanredne izbore

– Bageri će početi rušiti na Viru sljedeće srijede, a ta avantura može završiti tragičnim posljedicama – rekao je jučer načelnik općine Vir Kristijan Kapović i dodao da će odgovornost snositi Ministarstvo zaštite okoliša koje ne želi pričekati kraj svibnja i izradu prostornog plana. – Pozadina je rušenja političke prirode i pokušaj da se na Viru insceniraju izvanredni izbori koje priželjkuje lokalni HDZ – rekao je Kapović. HDZ odbacuje te optužbe.

Nosit ćeš trbuh u rukama!

– Nećeš ti meni oduzeti 100.000 metara četvornih zemljišta moje obitelji i zatvoriti mi tržnicu, iako smo se dogovorili da je koncesija na pet godina. Ti si običan kriminalac i lopov – vikao je jučer na sjednici Općinskog vijeća Vira načelniku Kristijanu Kapoviću mještanin Luzario Glavan. A kada mu je Kapović odgovorio da je pijan i da se smiri, Glavan mu je rekao da nije alkoholiziran, već da će izgubiti grkljan. – Nosit ćeš trbuh u rukama – zaprijetio mu je Glavan.