Jutarnji list: 13. 05. 2006.

Osječka županija ne priznaje policiju

Piše: Nikola Patković

OSIJEK - Skupština Osječko-baranjske županije danas je s dnevnog reda, glasovima vladajuće koalicije HDSSB-HSP, uz potporu SDSS-a, skinula izvještaj o stanju sigurnosti i kriminalitetu na području županije za 2005. godinu, i to zato što je njezin potpisnik, Skupštini neprihvatljivi, načelnik PU osječko-baranjske Vladimir Faber.

Prijedlog za to dao je HSP-ovac Vlado Jukić, obrazloživši ga činjenicom da Skupština nije dala pozitivno mišljenje za Faberovo imenovanje načelnikom PU.

- Rasprava o nečemu što je potpisala osoba koja ovdje nije dobrodošla je neprihvatljiva. Samo želimo zaštititi dignitet Skupštine - rekao je Jukić, koji je potom indirektno otkrio zapravo ključni razlog svoga prijedloga.

- Ne možemo prihvatiti ovakvu bahatost, uključujući i sve događaje posljednjih dana, u čemu je sudjelovao i gospodin Faber - poručio je Jukić, misleći pri tome na "slučaj Glavaš" i istragu koju je vodio upravo Faber.

Branimir Glavaš pak kompletnu je raspravu, naglasivši "kao predstavnik Udruge građana", pratio iz predzadnje klupe vijećnice. Mate Radeljić (HDSSB) podržao je Jukićev prijedlog, iznijevši i neke spoznaje o Faberu poput "rukovodeće uloge u događajima na maksimirskom stadionu 13. svibnja 1990. (utakmica Dinamo - C. zvezda), kada je milicija tukla navijače i igrače Dinama".

- Izjavio je da je ponosan na svoje milicijske dane, a nakon 3. siječnja 2000. odrađivao je najprljavije policijske poslove, među kojima i smjenu tadašnjeg načelnika PU vukovarsko-srijemske Stipe Rimca, koji je danas tu kao predstavnik policije. Sada je rehabilitiran i obračunava se s hrvatskim braniteljima - istaknuo je Radeljić.

Glavašu prijete likvidacijom sina

Branimir Glavaš danas je poslije 15 sati bio u policiji prijaviti prijetnje upućene njemu osobno, ali i sinu Filipu. U poruci piše: "Ti ćeš završiti u zatvoru. Sina ću ti likvidirati", a odaslana je s mobitela Tele 2 mreže. Policija će podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. (D. G.)

Faber: To je sitno politikanstvo

Načelnik PU Vladimir Faber u telefonskom razgovoru istaknuo je da je po vokaciji legalist te da prihvaća legalnu odluku Skupštine da se ne raspravlja o stanju sigurnosti, no dodao je i da takva odluka nije dobra, "jer za stanje sigurnosti nadležna je osim policije, prije svega i lokalna vlast."

- Ovo smatram sitnim politikantstvom i pokušajem pritiska na mene i MUP, no ponavljam da sam imun na sve vrste pritisaka i svoj ću posao i dalje raditi u skladu s Ustavom i zakonom - kazao je Faber. Načelnik ureda načelnika Stipo Rimac, istaknuo je da ga nije smijenio Faber, već da je od tadašnjeg ravnatelja policije Ranka Ostojića razriješen na vlastiti zahtjev.

Mehun: Policija se ne bavi politikom

- Pravo je bilo koje županijske skupštine u Hrvatskoj da postupi kao što je Osječka postupila - izjavio je glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. Dodao je da u MUP-u ne žele komentirati političke implikacije odluke vijećnika. - Ne želimo se uključivati u političke rasprave. Nije posao policije da se bavi politikom - rekao je Mehun. - Vlada ne može komentirati proceduru na skupštini dok se ne dokaže da nije u skladu s poslovnikom - rekao je glasnogovornik Vlade Ratko Maček. (I. T.)

‘Političke igre oko slučaja Glavaš’

Odbijanje većine u osječko-baranjskoj Županijskoj skupštini da se na dnevni red uvrsti izvješće o stanju sigurnosti za proteklu godinu u SDP-u i HSS-u ocjenjuju isključivo kao političke igre oko slučaja Glavaš. Željko Ledinski iz HSS-a poručio je da se njihova stanka ne želi miješati u te odnose. I on, kao i SDP-ovi zastupnici, objašnjava kako je obveza Županijske skupštine raspravljati o redovitim izvješćima koja dobivaju, pa tako i o izvješću o stanju sigurnosti.

To što Skupšina nije dala pozitivno mišljenje o imenovanju Fabera ne znači, tvrde u SDP-u i HSS-u, da ne moraju raspavljati o njegovu izvješću. - Zbog odgovornosti prema građanima koji su ih izabrali, trebali su raspravljati o stanju sigurnosti u županiji. Stoga zdrav razum ne upućuje na drugo nego da je ovdje riječ o političkim igrama oko slučaja Glavaš - kaže SDP-ovac Šime Lučin. (S. B.)