Vjesnik: 15. 05. 2006.

Odlučni Friščić

DUBRAVKO GRAKALIĆ

U HSS-u su zapuhali novi vjetrovi. Od kako je na dužnost stranačkog predsjednika izabran iskusni, ali većini biračkog tijela još nepoznati Josip Friščić, promijenjen je način upravljanja tom strankom. Posljednji primjer – isključenje iz HSS-a Marinka Filipovića – pokazuje kako Friščić i sadašnje predsjedništvo HSS nemaju namjeru ulagivati se stranačkim svetim kravama, nego pronaći ljude što će provoditi aktualnu stranačku politiku.

Kako se čuje iz HSS-a, Marinko Filipović nije jedini koji je snosio posljedice svojih posljednjih neuspjeha. Konkretno, Filipović je, kao dugovječni lider HSS-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odgovoran za slabi plasman na izvanrednim lokalnim izborima, a zamjerili su mu također posljednje intervjue, u kojima je tvrdio kako se HSS-om vlada u središnjicama drugih stranaka. Tako je kao glavni razlog udaljavanja Filipovića iz HSS-a navedeno – nanošenje štete ugledu stranke.

Filipović nije jedini čija je politička svijeća dogorjela do kraja. U HSS-u su promijenili dosta ljudi koji su smatrani nedodirljivima. Na red su došli, očekivano, suradnici bivšeg predsjednika Zlatka Tomčića, kao i drugi lokalni stranački čelnici, čiji rad, po ocjeni sadašnjeg vodstva nije pružao dostojnu perspektivu. U Zagrebu, gdje HSS već godinama loše kotira, upravo su u tijeku velike promjene vodstva gradske organizacije.

Otišao je s položaja i dugogodišnji stranački tajnik Mirko Dreta, kojeg je Tomčić doveo još iz „Novogradnje“, te neki drugi bliski partneri bivšeg predsjednika. To znači da promjene u HSS-u nipošto nisu „kozmetičke“, te da je riječ bitnim promjenama u stranačkoj strukturi.

Sve to pokazuje kako predsjednik Josip Friščić pokazuje odlučnost kakvu njegov prethodnik, Tomčić, nipošto nije imao. U tom smislu, posebno je zanimljiv pokušaj Zlatka Tomčića da se vrati na scenu. Iako je prije nekoliko mjeseci, gotovo demonstrativno, zamrznuo saborski mandat, od rujna će ga odmrznuti i, navodno, pokrenuti svoju stranku. U tome će, kažu kuloari, sudjelovati njegovi suradnici iz HSS-a, koje je novo vodstvo u toj stranci marginaliziralo, ili, kao Filipovića, izbacilo.

Očito, formiranje Tomčićeva seljačkog bloka – koje najavljuju uglavnom kuloari SDP-a – trebalo bi prerasti u ozbiljniju opoziciju Friščićevom HSS-u i konkurirati mu kod birača. Posljednji Tomčićevi izborni rezultati pokazuju, ipak, njegov realni rejting kod birača, tako da se o ozbiljnijoj prijetnji interesima HSS-a ne može govoriti.