Slobodna Dalmacija: 14. 05. 2006.

TRAGOM RAZBOJSTVA I NENAD FILIPOVIĆ, JEDAN OD PLJAČKAŠA FINE, ODGOJEN JE U SPECIJALNOJ POSTROJBI GLAVNOG STOŽERA HV-a

Kriminalci s liste Rosinih specijalaca

IZ GLINE NA RATIŠTE Nenad Filipović postao je Rosin ratni štićenik kao 18-godišnjak. Upravo je 1991. izašao iz popravnog doma u Glini, u tada masovnoj amnestiji kriminalaca koji su, potajnim političkim migom, pušteni iz zatvora, naoružani i upućeni na frontu

Piše: Jasna BABIĆ

Nenad Filipović, jedan od šestorice otkrivenih pljačkaša Fine i Zagrebačke banke, višestruko podsjeća na Martyja Cappiaua, ubojicu Vjeke Sliška. Obojica su, naime, odgojena u specijalnoj postrojbi Glavnog stožera HV-a koju je osnovao, predvodio i regrutirao Ante Roso. Obojica su, ujedno, najbliži sljedbenici Ante Gotovine.

Plaćenik mafije

Zato Cappiau i Filipović, u osnovi, čine tek dvije verzije istovjetne biografije: u svoju postrojbu Roso ih je uključio 1991., savršeno svjestan njihova kriminalnog back-grounda.

Nenad Filipović postao je Rosin ratni štićenik kao 18-godišnjak. Upravo je 1991. izašao iz popravnog doma u Glini, u tada masovnoj amnestiji kriminalaca koji su, potajnim političkim migom, pušteni iz zatvora, naoružani i upućeni na frontu.

— Zašto da ginu naši sinovi, neka ginu kriminalci — objasnit će nekoliko godina poslije Zdravko Tomac, tad još SDP-ovac.

No kriminalci su rat, zahvaljujući svojim razvikanim vojskovođama, shvatili primjereno svome refleksu; bila je to povijesna šansa njihove ekspanzije.

I Cappiau i Filipović uznapredovali su do visokih vojnih činova, Roso ih je zakitio istovjetnim ordenjem ratnih heroja - Plavim križem - pa još pomagao u zataškavanju njihovih gangsterskih akcija koje su, nerijetko, imale status "specijalnih" misija sa značajnom i vrlo tajnom političkom svrhom.

Filipović je iz vojske otpušten tek 2000., kad je identificiran kao pljačkaš banke u zagrebačkom Sigetu. Ipak, otpremljen je s visokom vojnom mirovinom i svim povlasticama ratnog veterana Domovinskog rata. U zasluge je, uz ostalo, uvrštena njegova bliska suradnja i kumstvo s Antom Gotovinom.

Njegov ratni "ogojitelj" i zapovjednik Ante Roso istog Filipovića još uvijek s puno simpatija naziva "fakinom", ali i "hrabrim vojnikom". Jasno je, nakon svega, da Filipović ni približno nije samo nestašni "fakin". A za njegovu hrabrost i ratne zasluge - javnost ima samo Rosino jamstvo, koje, u nekim slučajevima, nije posve nesporno.

Uzor Legija stranaca

Platni popisi vojnih specijalaca Ante Rose - bili su jedno, a njihov stvarni ratni angažman - bilo je nešto posve drugo. Prema izvorima Slobodne Dalmacije, u krugovima ratnih veterana, Rosina postrojba, formalno u okrilju GS HV-a, funkcionirala je zapravo toliko autonomno da godinama nitko nije znao ni njezin sastav ni brojno stanje.

— Imao je ideju da sačini postrojbu po uzoru na Legiju stranaca, iz koje je sam došao. Zato je zastupao teoriju da se upravo mladi kriminalci daju odgojiti u elitne vojnike, kakvog je samog sebe smatrao — kaže danas Rosin ratni drug.

Tako će tek poratno hrvatsko podzemlje malo-pomalo otkriti ono što se u ratu nije znalo: koga je to Roso zapravo regrutirao u svoje "spacijalce" da bi ih odgajao na svoju sliku i priliku?

Marty Cappiau plaćenik francuske mafije

Marty Cappiau, tada 21-godišnjak, bježao je od europskih policija, potom je služio kao plaćenik francuske mafije u građanskom ratu u Kongu, na posljetku, promoviran je u Rosina dobavljača "borbeno-tehničkih sredstava", odnosno tajnog trgovca oružjem. Kao pripadnik tzv. elitne jedinice Glavnog stožera, uzgred je 1998., u Čepinu, likvidirao čovjeka, dakako, bez ikakve optužnice, suđenja i sankcija. Nekoliko mjeseci prije nego što će skončati u pucnjavi na zagrebačkom Cvjetnom trgu, čak iz Australije potpisao je peticiju u čast Ante Gotovine, tada još novajlije među haaškim bjeguncima.