Večernji list: 15. 05. 2006.

OBLJETNICA Rođendan prvog hrvatskog predsjednika u sjeni razilaženja

Tuđmanovi i HDZ bez pozdrava

U povodu 84. rođendana prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana vijence su na njegov grob na zagrebačkome Mirogoju položila izaslanstva Hrvatskog sabora i HDZ-a.

Samo desetak minuta prije izaslanstava grob su obišli i članovi obitelji Tuđman supruga Ankica, sin Miroslav, kći Nevenka te unuk Siniša, koji su se na udaljenosti od samo nekoliko metara mimoišli s političarima. Međutim, pozdravi, i s jedne i s druge strane, izostali su. HDZ-ova izaslanstva položila su jučer vijence i ispred poprsja dr. Tuđmana u dvorištu rodne kuće u Velikome Trgovišću.

– Premijer Sanader i ja napravit ćemo sve da se poprave odnosi između vrha HDZ-a i obitelji Tuđman jer je došlo do nekih političkih razilaženja. Tuđman je za HDZ bio i ostao utemeljitelj stranke i države. Naša najbolja zahvala bit će ako učinimo sve da Hrvatska napreduje – kazao je glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak.

Predsjednik Zaklade hrvatskoga državnog zavjeta Nevio Šetić rekao je da će se uskoro obnoviti škola koju je pohađao Tuđman. Za to treba oko četiri milijuna kuna kako bi se stara škola pretvorila u memorijalni centar s kongresnom dvoranom u kojoj će se proučavati povijesno značenje i uloga dr. Tuđmana.

(M. R.)