Večernji list: 15. 05. 2006.

BLEIBURG Na misnom slavlju biskup Mrzljak kritizirao odnos prema zločinu

Bleiburg: Hrvatska nije osudila komunističke zločine

Autor: Zvonimir Despot

Vlast treba osuditi zločine i one koji su ih počinili, kao i režim koji je iza njih stajao i sve to dopuštao, a ne da se samo zadovoljavamo godišnjim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika bleiburškim žrtvama. Poruka je to potpredsjednice Hrvatskog sabora Đurđe Adlešić s jučerašnje komemoracije žrtvama Bleiburga i križnog puta na Bleiburškom polju u Austriji.

Skupe pogreške

Njezine riječi, koje je izgovorila kao predstavnica pokrovitelja, izmamile su nekoliko pljesaka odobravanja, prema procjeni austrijske policije, više od sedam tisuća ljudi koji su stigli iz Hrvatske, BiH, Austrije i Njemačke.

Svečanu svetu misu vodio je zagrebački pomoćni biskup mons. Josip Mrzljak. Nakon mise, muslimansku je molitvu izrekao imam iz Gline, a zatim su se nazočnima obratili i predstavnici Hrvata iz Bosne i Hercegovine te Počasnog bleiburškog voda, udruge koja se već desetljećima brine za Bleiburško polje i organizira komemoracije.

Manje simbola NDH-a

Za razliku od prijašnjih godina, jučer su austrijski policajci puno temeljitije zabranjivali prodaju slika poglavnika NDH Ante Pavelića i zemljovida NDH, što je u Austriji i nezakonito, jer se ta obilježja smatraju nacističkima i fašističkima.

Bilo je, međutim, uočljivo da se na jučerašnjoj komemoraciji rijetko mogla vidjeti fotografija Ante Gotovine, osim na ponekom automobilu, dok ih je lani bilo mnogo. Neki su imali ustaške kape na glavi, no uglavnom su to bili mladi, koji nemaju nikakve izravne veze s NDH i ustaštvom.