Večernji list: 16. 05. 2006.

Kazneni postupak protiv Glavaša i Fehira prebačen u Zagreb

ZAGREB - Kazneni postupak protiv Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira, osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, vodit će se pred Županijskim sudom u Zagrebu, odlučio je danas predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Predsjednik Vrhovnog suda prihvatio je tako zahtjev glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da se slučaj Glavaša i Fehira prebaci iz Osijeka u Zagreb.

Bajić je to zatražio tvrdeći da su osobe koje imaju saznanja o počinjenom kaznenom djelu i koje su do sada svjedočile ili će svjedočiti izložene pritisku. Također je ustvrdio da se, uslijed cjelokupne atmosfere koja postoji u Osijeku, izjava koje daju javni dužnosnici i dosadašnjih prozivanja svjedoka u sličnim postupcima, postupak u Osijeku ne može provesti objektivno i bez pritisaka.

Iz tih je razloga, među ostalim, 25. travnja za postupanje po kaznenoj prijavi Policijske uprave Osječko-baranjske protiv Glavaša i Fehira odredio Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Predsjednik Vrhovnog suda dao je suglasnost da se postupak vodi na zagrebačkom Županijskom sudu, ocjenivši opravdanim razloge zbog kojih je tužiteljstvo to tražilo. Njegova odluka objavljena je na internet stranicama Vrhovnog suda.

Sada se očekuje se da će tužiteljstvo zagrebačkom Županijskom sudu uputiti istražni zahtjev protiv nezavisnog zastupnika Glavaša i Fehira, bivšeg pripadnika I. osječke bojne kojom je 1991. zapovjedao Glavaš.

Po primitku istražnog zahtjeva predmet bi trebao biti dodijeljen istražnom sucu koji bi trebao ispitati dvojicu osumnjičenika i odlučiti hoće li protiv njih pokrenuti istragu ili će izraziti neslaganje s istražnim zahtjevom.

U Državnom odvjetništvu RH (DORH) i zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu nije se moglo doznati kada će podnijeti istražni zahtjev.

Glasnogovornik i istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić kazao je da na sud do 15,30 sati iz tužiteljstva nije ništa stiglo.

Glavašu je Hrvatski sabor prošli tjedan ukinuo zastupnički imunitet i tako omogućio da se protiv njega pokrene kazneni postupak zbog sumnje da je 1991. počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Suosumnjičeni Fehir u javnosti je svjedočio o navodnoj Glavaševoj umiješanosti u ubojstva srpskih civila, a sam je priznao da je pucao u jednog zarobljenika.

U tisku je proteklih dana objavljeno da tužiteljstvo Glavaša tereti da je naredio ubojstva i mučenja civila, odnosno da je odgovoran za zlostavljanje i ubojstvo Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića te mučenje Nikole Vasića i Snežane Berić.

Glavaš, koji je 1991. u Osijeku bio sekretar Općinskog sekretarijata za narodnu obranu i zapovjednik I. bojne, odbacio je sve optužbe i ocijenio da je riječ o politički montiranom procesu.

(Hina)