Večernji list: 16. 05. 2006.

HRT Proslava na Prisavlju u sjeni skandala

Latin: Na HTV-u se korupcija vidi i iz aviona

Autor: Mirka MAJOLI, Božena MATIJEVIĆ

Na nedavno javno izgovorene teške optužbe Denisa Latina, uglavnom protiv ravnateljice HTV-a Marije Nemčić (koju je optužio za financijske malverzacije i korupciju na državnoj televiziji), jučer je reagirao i predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdenko Ljevak.

Paušalne ocjene

Naime, u istom istupu Latin se okomio i na Vijeće kazavši kako je upravo to tijelo koje bi trebalo provjeravati manipulacije o kojima on govori, ali Vijeće tu provjeru ne čini jer su, nastavio je, i "neki njegovi članovi korumpirani i žive od televizije".

Sve će te optužbe Denis Latin morati potkrijepiti konkretnim dokazima. Zatražit ću njegovo najprije pismeno, a zatim i usmeno očitovanje. Zapravo, zatražit ću da Latin dođe na prvu sljedeću sjednicu Vijeća kako bi pred svima mogao iznijeti činjenice kojima eventualno raspolaže, i što se tiče ravnateljice Nemčić i što se tiče nas vijećnika.

Naime, Vijeće ima 11 članova i ne može se takvim paušalnim ocjenama, bez navođenja imena i djela za koje se nekoga tereti, bacati sumnja na sve vijećnike i samo Vijeće. Latin će morati precizirati te reći imena i prezimena onih članova Vijeća kojima na dušu stavlja korupciju. Naravno, to će morati obrazložiti i dati dokaze izjavio je predsjednik Vijeća HRT-a Zdenko Ljevak.

Denis Latin na to je uzvratio da je spreman dati sve dokaze mjerodavnim tijelima, no i da je iz aviona vidljivo kako su neki vijećnici korumpirani.

Uzvraća udarac

Više je nego očito kako vijećnicima nije u interesu da se o tome priča. Da sam član Vijeća i da dalje imam svoju emisiju, zar to ne bi bio sukob interesa? zapitao se Latin, očito aludirajući i na članicu Vijeća Nadu Gačešić-Livaković koja glumi u brojnim HTV-ovim serijama.

Mirko Galić bez komentara

Nakon niza optužbi koje je na prisavsku adresu uputio Denis Latin, ravnatelj Mirko Galić zasad nije htio davati nikakve izjave. Potpuno sam usredotočen na ovu veliku obljetnicu HRT-a i nema osobe koja bilo kakvim javnim i negativnim istupima može zasjeniti ovaj veliki dan. Ovaj nas rođendan obvezuje da ga proslavimo dostojanstveno, u veselju i bez ikakvih negativnih senzacija kazao je Mirko Galić.