Jutarnji list: 16. 05. 2006.

Tuđmanu je Herceg Bosna bila opsesija

Piše: S. Pavić

DEN HAAG - Nastanak Herceg Bosne se može pripisati jednom čovjeku, Franji Tuđmanu. Njemu je podjela BiH bila životna opsesija. Herceg Bosna je stvorena na koncentracijskim logorima, etničkom čišćenju i mučenju koje je predvodio njegov vjerni sljedbenik Mate Boban.

Ustvrdila je to britanska TV producentica Belinda Giles u dokumentarnom filmu “Velika Hrvatska” prikazanom krajem 1993. na BBC-jevu Channel 4, prikazanom danas u Haaškom sudu na suđenju šestorici čelnika Herceg Bosne. Film počinje snimkom Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu, i najavom autorice da je napravila film o “stvaranju hrvatske države u BiH i o tome kako se Zapad pravio da ne vidi Veliku Hrvatsku”.

Iako je Belinda Giles rekla da je napravila čak osam filmova s tematikom rata u bivšoj Jugoslaviji, odgovarajući na pitanja odvjetnika Slobodana Praljka, Bože Kovačića, kazala je da ne zna kako se zove zapravo država “Bosna” o kojoj govori u filmu.

Na pitanje odvjetnice Milivoja Petkovića, Vesne Alaburić, kako je zaključila da je baš sukobom Hrvata i Bošnjaka zadan smrtni udarac Bosni, a ne recimo proglašenjem srpske republike, Belinda Giles je odgovorila da je i u filmu prikazana izjava svjedoka koji kaže da se “dok je postojala federacija moglo vjerovati u očuvanje BiH”.

Na to su se u sudnici počeli smijati jer je Federacija BiH osnovana tek 1994. mirovnim sporazumom između Hrvata i Bošnjaka. U filmu se tvrdi kako je Tuđman za ostvarenje svoje opsesije žrtvovao BiH, ali i većinu Hrvata iz BiH, uz snimke izbjegličke kolone Hrvata iz Vareša.

Obrana protiv svjedoka koji radi u tužiteljstvu

Obrana optuženih na suđenju za Herceg Bosnu zatražila je danas od Sudskog vijeća da ne dopusti tužiteljstvu da izvede Williama Tomljenovića kao ekspertnog svjedoka zbog toga što radi u tužiteljstvu upravo na ovom slučaju. Odvjetnik Slobodana Praljka, Božo Kovačić, upozorio je da Tomljenović nije samo zaposlenik tužiteljstva, nego član tužiteljskog tima u procesu za Herceg Bosnu pa je bio često prisutan kad je tužitelj ispitivao osumnjičene i svjedoke.