Večernji list: 17. 05. 2006.

Odgovor Đ. Adlešić Antifašistima: Trebamo se suočiti sa svim zločinima

ZAGREB - Potpredsjednica Hrvatskoga sabora Đurđa Adlešić izrazila je danas "iznenađenje" reakcijom Saveza antifašističkih boraca i antifašista koji su njezin govor na Bleiburškom polju okvalificirali kao "govor mržnje".

"Nije mi namjera da s vama polemiziram, no moram istaknuti da u svom govoru ne nalazim nikakve elemente mržnje uperene protiv bilo koga. Ako smatrate da je isticanje osude jednog totalitarnog režima pod čijim okriljem su počinjeni zločini, a jedan od njih je i bleiburški, govor mržnje, onda moram priznati da se naša poimanja o osudi svakog zločina, počinjenog u ime bilo koje ideologije, zaista razlikuju", stoji u priopćenju Đurđe Adlešić.

Ona ističe da svaki takav čin, bez obzira na počinitelje i razloge njegova počinjenja, treba osuditi jer ne postoji "pravedan i nepravedan" zločin.

"Smatram da se trebamo suočiti sa svim zločinima koji su počinjeni za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, isto kako to sada činimo kada je u pitanju Domovinski rat. To je jedini put da sačuvamo neokaljanu prošlost i čist obraz svih onih koji su se, sukladno međunarodnim konvencijama i ratnom pravu, borili za pravedne ciljeve, te da se takvom prošlošću mogu ponositi naši budući naraštaji", navodi potpredsjednica Sabora.

Adlešić dodaje kako su joj poznati svi ustaški logori kao i zločini koji su pod tim režimom počinjeni i koje isto tako osuđuje. "Mislim da bi zbog pomirbe hrvatskog naroda, te u ime istine, trebalo konačno u potpunosti istražiti bleiburšku tragediju, kako bismo i tu stranicu naše povijesti zaklopili i prepustili samo sjećanjima, a i sama sam pozvala sve znanstvene institucije da ispitaju istinu", kaže Adlešić.

Što se tiče crnih odora i ustaškog znamenja koji su se na skupu pojavili, potpredsjednica Adlešić tvrdi da je i sama ostala zatečena primijetivši ih, to više što Austrija uporabu takvog znamenja zabranjuje, pa je njezina policija bila dužna spriječiti tu pojavu. "O tome sam razgovarala s našim veleposlanikom i ravnateljem naše policije. No, zbog pijeteta prema žrtvama i sjećanja na njih nisam reagirala, jer bih na taj način sam čin odavanja počasti dobio neželjen prizvuk i pretvorio se u svoju suprotnost, što je netko možda i priželjkivao", pojasnila je.

Svaka žrtva pala zbog ideoloških razloga zaslužuju spomen, a počinitelji zločina osudu. Stoga su to zaslužile i bleiburške žrtve, a prisjećajući ih se nimalo ne želim umanjiti doprinos cjelokupne antifašističke borbe i značenje koje je imala, niti želim negirati ustaške, četničke ili okupatorske zločine, stoji u priopćenju.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) danas je u otvorenom pismu izrazio zapanjenost tvrdnjom Đurđe Adlešić da se na Bleiburgu uči hrvatska povijest. Antifašisti smatraju da sva nastojanja uveličavanja stradanja Hrvata u ustaškim i domobranskim formacijama, kao i civila, imaju za cilj difamiranje antifašističke borbe i negiranje stravičnih ustaških, četničkih i inih okupatorskih zločina.

(Hina)