Jutarnji list: 17. 05. 2006.

Bajić dobio izvješće o pritisku na svjedoke protiv Glavaša

Piše: I. Toma

ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu danas je, tijekom cijelog radnog dana, “dotjerivalo” zahtjev za istragu protiv Branimira Glavaša i Krunoslava Fehira optuženih da su 1991. godine u Osijeku počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom. Zahtjev za istragu protiv Glavaša trebao bi se podnijeti sutra.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin u ponedjeljak je donio odluku kojom je udovoljio zahtjevu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da se postupak ne vodi u Osijeku, nego da se kao mjesno nadležni odredi Županijski sud u Zagrebu. Hrvatin je u svojoj odluci naveo da je potrebno izmještanje osječkog suda “kako bi se osigurali uvjeti za vođenje u kojima bi se na bilo koji način onemogućio bilo kakav pritisak na svjedoke, bez obzira na to tko ih predloži”.

Hoće li Državno odvjetništvo zbog eventualnog pritiska na svjedoke zatražiti da se Glavašu odredi pritvor, još nije poznato. Bajić, kako doznajemo, kontinuirano dobiva periodična izvješća o situaciji sa svjedocima, a najnovije mu je od načelnika osječke policije Vladimira Fabera danas stiglo na stol. Navodno se u tom izvješću ističe kako je pritisak na sve svjedoke kontinuiran, a da se u posljednje vrijeme još i intenzivirao.