Jutarnji list: 17. 05. 2006.

Svjedok žrtva na suđenju Praljku

Piše: S. Pavić

Fata Kaplan govorila o odvođenju muškaraca u logore

DEN HAAG - Haaško tužiteljstvo danas je na suđenju šestorici čelnika Herceg Bosne izvelo prvog svjedoka-žrtvu: Fatu Kaplan iz Pješevac Grede kod Stoca koja je svjedočila kako su vojnici HVO-a u srpnju ‘93. najprije odveli muškarce Muslimane iz okolice Stoca u logore, a potom ostalo stanovništvo protjerali na područje pod kontrolom Armije BiH.

Muškarci su 2. srpnja odvedeni u logor Dretelj kod Čapljine, a 13. 7. vojnici su došli po ostale. Tada je ubijena Fatina kćerka Senida, koja je za 10 dana trebala napuniti 18 godina. Vojniku koji je došao po njih Senida je rekla: “Odveli ste muške, šta ćete sad i nas”, a on joj je iz neposredne blizine ispalio rafal.

- Rekla sam tom vojniku da me pusti da je još gledam, nije mi dao - ispričala je Fata Kaplan. Kasnije je saznala da se vojnik zove Dragan Bunojza. Prije dvije godine u Mostaru je osuđen na devet godina zatvora zbog tog ubojstva. Zajedno s tri tisuće ljudi Fata je bila 10 dana zatvorena u školi u Aladinićima kraj Stoca, gdje su im tek peti dan dali nešto kruha i konzervu sardine. Početkom kolovoza autobusima su dovedeni na Bunu kod Mostara i natjerali ih da odatle pješače 5-6 kilometara do prvih položaja Armije BiH.

Muž Hamza i 13-godišnji sin Ibrahim pušteni su iz Dretelja nakon manje od dva mjeseca, ali je 22-godišnji sin Samir ostao u Dretelju čitavih 9 mjeseci. Samir je kao vojnik HVO-a ranije bio ranjen i liječio se u splitskoj bolnici. Fata je rekla za muža da ga nisu puno tukli, “samo dvaput”.

Zato su njenog djevera Salka tako pretukli u Koštanoj bolnici u Stocu da je umro deset dana kasnije u Dretelju. Vođena je istraga, ali nikad nitko za to nije osuđen. Nakon potresnog izlaganja svjedokinje odvjetnici obrane većinom su odustali od uobičajenog protuispitivanja.