Večernji list: 17. 05. 2006.

Počelo rušenje bespravnih građevina na Viru

VIR - Jutros nešto poslije 9 sati počela je akcija rušenja bespravno sagrađenih objekata na otoku Viru.

Bageri, u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, počeli su uklanjati prve bespravno sagrađene kuće u uvali Slatina.

Vir je danas pod opsadom brojnih policijskih snaga. Policija je prisutna već na mostu za Vir, a nakon toga su svakih 50-ak do stotinjak metara policijska vozila. Na samom mjestu rušenja, u uvali Slatina, također su brojna policijska vozila i policajci, a policija motri otok Vir iz helikoptera.

Na mjesto rušenja policija propušta novinare uz novinarske iskaznice, ne i ostale građane.

Za sada nema izgreda.

Ministarstvo je jutros priopćilo da je počelo uklanjati bespravne objekte na području uvala Slatina i Smratina. Uklanjanje provode ugovorne tvrtke, budući da investitori nisu postupili prema rješenjima inspekcije kojima im se dao rok da sami uklone svoje bespravne objekte.

Uklonjeno će biti 50 objekata sagrađenih na pomorskom dobru i unutar 70 metara od mora u neizgrađenom dijelu građevinskog područja. Riječ je o vikendicama i apartmanima od kojih je 12 objekata u temeljima, 10 u gradnji, a ostali u raznim fazama dovršenosti. Od toga su 23 objekta u vlasništvu hrvatskih državljana, 18 mađarskih, šest u vlasništvu državljana BiH te jedan u vlasništvu slovenskog državljanina, priopćilo je Ministarstvo.

(Hina)