Glas Istre: 23. 05. 2006.

 

OPTUŽENI OSJEČKI GUBERNATOR UPORIŠTE U POSTUPKU PROTIV NJEGA TRAŽI KOD NAJVIŠEG DRŽAVNOG VRHA

Glavaš traži da Vlada financira njegovu obranu

 

Kao umirovljeni general HV-a podnijet ću zahtjev da Vlada učini isto kao i generalima koje je izručila Haagu, ali i generalima Ademiju i Norcu kojima priprema suđenje, kaže Branimir Glavaš

 

OSIJEK - Hoće li Vlada Republike Hrvatske, po receptu već primijenjenom u nekoliko slučajeva, financirati obranu umirovljenoga generala HV-a Branimira Glavaša? S tim se pitanjem nedavno u emisiji Hrvatskog radija »Kako vlada Vlada« suočio premijer Ivo Sanader. Očito iznenađen, pa i zbunjen pitanjem, Sanader nije ponudio konkretan odgovor.

S druge strane, upitan kako će financirati svoju obranu, Glavaš poručuje da niti jedan od njegova tri odvjetnika još nije rekao niti jednu riječ o naknadi te da su mu brojni prijatelji već ponudili pomoć.

- Ponudilo se desetak drugih odvjetnika i prijatelja da me besplatno brane, odnosno financiraju moju obranu, no zahvalio sam im. Ja ću kao umirovljeni general HV-a podnijeti zahtjev da Vlada financira moju obranu, isto kao što je financira generalima koje je na pladnju izručila Haagu, ali i generalima Ademiju i Norcu kojima tek priprema suđenje u Hrvatskoj. Zatražit ću od Vlade da financira moju obranu jer sam zajedno s 15.000 poginulih i 100.000 ostalih branitelja ja stvarao ovu državu, a ne ona nas. Nisam ja vodio svoj privatni rat na istoku Hrvatske, već je to bio dio obrambene strategije najvišeg državnog vrha koji je imao legitimitet, potvrđen na referendumu o neovisnosti s više od 96 posto glasova građana RH, poručuje Glavaš.

Tim činom će, dodaje, premijer »makar i na simboličan način« pokazati funkcioniranje trodiobe vlasti, a čega su mu, kako kaže, za dnevnopolitičke potrebe puna usta.

- Ali bez obzira na to hoće li Sanader financirati moju obranu ili ne, neće me razuvjeriti da politika ne stoji iza toga procesa jer život me naučio: čuvaj se Danajaca i kad darove nose, zaključuje Glavaš.

M. MIHALJEVIĆ