Vjesnik: 24. 05. 2006.

 

Glavaš i Fehir idući tjedan pred istražnim sucem

 

ZAGREB - Branimir Glavaš i Krunoslav Fehir, osumnjičenici za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, trebali bi biti saslušani pred istražnim sucem 1. i 2. lipnja, potvrđeno je u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu. »Osumnjičenicima su upućeni sudski pozivi. Branimir Glavaš trebao bi dati iskaz 1., a Krunoslav Fehir 2. lipnja«, izjavio je glasnogovornik i istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Dvojicu osumnjičenika, koje tužiteljstvo tereti za ubojstva i zlostavljanje srpskih civila u Osijeku 1991., trebao bi saslušati istražni sudac Zdenko Posavec. Nakon saslušanja, sudac će odlučiti o tome hoće li pokrenuti istragu ili izraziti neslaganje s istražnim zahtjevom.

Tužiteljstvo od suda traži da se u istrazi sasluša 45 svjedoka i da se provedu sudsko-medicinska vještačenja ozljeda troje žrtva zlostavljanja. Glavaša se tereti da je odgovoran za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo dvojice, od kojih se jednom gubi svaki trag. Fehira se tereti za mučenje jednog zarobljenog civila kojega je, s još jednim pripadnikom I. osječke bojne, natjerao da popije kiselinu iz akumulatora, nakon čega je i pucao na njega. Obojicu se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva po Osnovnom krivičnom zakonu koji je vrijedio do 1998. Kazna za to nedjelo, po tom zakonu, je od pet do dvadeset godina zatvora.

Glavaš, koji je 1991. u Osijeku bio sekretar Općinskog sekretarijata za narodnu obranu i zapovjednik I. bojne, odbacio je sve optužbe i ocijenio da je riječ o politički montiranom procesu. [Hina]