Vjesnik: 24. 05. 2006.

 

Tadić prihvaća rezultat

 

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da prihvaća preliminarne rezultate referenduma u Crnoj Gori koje je utvrdila Republička referendumska komisija te je čestitao građanima Crne Gore. »Ja sam se kao predsjednik zalagao za očuvanje zajedničke države, ali kao predsjednik jedne demokratske zemlje, spreman sam prihvatiti većinsku odluku naroda Crne Gore«, rekao je Tadić. [Hina]

 

Za neovisnost glasovalo 55,5 posto

 

PODGORICA (Od Vjesnikova izvjestitelja) - Konačno su u utorak ujutro objavljeni i službeni preliminarni rezultati referenduma u Crnoj Gori koji su potvrdili pobjedu opcije za nezavisnost. Prema podacima Republičkog referendumskog povjerenstva, za nezavisnost je od ukupno 484.718 upisanih birača glasovalo 55,5 posto ili 230.711 glasača dok je za zajedničku državu bilo 44,5 posto ili 184.954. glasova. Ukupna izlaznost na referendum bila je na razini Crne Gore 86,49 posto dok je nevažećih listića bilo 0,87 posto.

Kako je rekao predsjednik Republičkog referendumskog povjerenstva František Lipka, to su službeni preliminarni rezultati, a konačni će biti poznati nakon što se riješe eventualni prigovori pojedinih strana na referendumski proces. Lipka je također kazao da Povjerenstvo nije zaprimilo zahtjev bloka za zajedničku državu koji je zatražio ponovno brojanje glasova te provjeru glasačkih popisa, posebice onih osoba koje su na glasovanje stigle iz inozemstva.

Što se pak tiče u ponedjeljak spornih zapisnika s 37 glasačkih mjesta u Podgorici, Lipka je kazao da je Povjerenstvo taj problem rješavalo tijekom noći te da je ukupni rezultat glasovanja na tim mjestima 56,37 za nezavisnost odnosno 43,63 za zajedničku državu.

Nakon dva dana slavlja, utorak je u Crnoj Gori relativno miran. Dnevni tisak izvješćuje o aktivnostima crnogorskih dužnosnika i europskih posrednika usmjerenih prema priznanju referendumskih rezultata. Također se navodi da će crnogorski nogometaši nastupati u reprezentaciji SCG na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, dok bi tijekom ljeta i na jesen Crna Gora trebala početi samostalno nastupati na sportskim natjecanjima.

Marko Barišić