Vjesnik: 24. 05. 2006.

 

Podignuta optužnica protiv Kadijevića

 

OSIJEK - Zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku ovih je dana podiglo optužnicu protiv Veljka Kadijevića, generala bivše JNA i Saveznog sekretara za narodnu obranu nekadašnje SFRJ, te Zvonimira Jurjevića, zapovjednika Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane JNA.

Kako doznajemo, optuženike se tereti da su od 1. rujna do 31. prosinca 1991., za vrijeme oružanog napada na Hrvatsku, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava izdavali zapovijedi pilotima vojnih zrakoplova JNA da bombardiraju, raketiraju i mitraljiraju ciljeve na području istočne Slavonije iako su znali da ti objekti imaju isključivo civilnu, gospodarsku, stambenu ili drugu namjenu i da nikad nisu služili u vojne svrhe.

U napadima vojnim zrakoplovima oštećeni su ili uništeni civilni objekti u Osijeku, Donjem Miholjcu, Ernestinovu, Đakovu, Strizivojni, Zelčinu, Podravskoj Slatini, Čepinu, Budrovcima, Drenovcima, Granicama, Antunovcu, Račinovcima, Županji, Bošnjacima, Vrbanji i Zdencima te objekti na magistralnoj cesti Zagreb-Beograd kao i na dijelovima željezničke pruge kod Đurđenovca i Orahovice.

Osim velike materijalne štete, poginulo je najmanje 30 ljudi, te je ranjen veći broj civilnih osoba. Budući da su optuženici nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima, za njima je raspisana tjeralica.

[M. Sajler]