Slobodna Dalmacija: 24. 05. 2006.

 

OTKRIVAMO REGISTAR HRVATSKIH BRANITELJA PRED PROVJEROM

 

I ’MARTIČEVCIMA’ STIGLE BRANITELJSKE DIONICE

 

’DRAGOVOLJCI’ Slavonijom kruži popis policajaca koji su početkom devedesetih bili ovlaštene službene osobe u MUP-u, a nakon događanja u Borovu Selu i smaknuća 12-orice hrvatskih redarstvenika, prešli na "drugu stranu". Ovih su dana na kućne adrese dobili izračun bodova i udjela u Fondu hrvatskih branitelja kao da su bili - dragovoljci. Riječ je o nekolicini njih iz Vinkovaca, Vukovara i Osijeka, koji su nakon mirne reintegracije Podunavlja ponovno dobili posao u hrvatskoj policiji

 

Piše: Snježana DUKIĆ

 

Cijeli sustav Registra hrvatskih branitelja, kao i izračuna udjela u braniteljskom Fondu mogao bi se uskoro naći na provjeri ako se dokaže da se u njemu nalaze i imena podunavskih policajaca, koji su nakon događanja u Borovu Selu i smaknuća dvanaestorice hrvatskih redarstvenika u svibnju 1991. godine prešli na "drugu stranu".

Sporazumni prekid radnog odnosa

Postoji opravdana sumnja da se određeni broj policajaca Srba, ali i neki Hrvati, koji su bili zaposleni u tadašnjem MUP-u, odlučio na sporazumni raskid radnog odnosa da bi prešli na "drugu stranu". Slavonijom kruži popis policajaca koji su s početka 90-ih bili ovlaštene službene osobe u MUP-u, a nakon mirne reintegracije Podunavlja ponovno dobili posao u policiji. Ovih su dana na kućne adrese dobili izračun bodova i udjela u Fondu hrvatskih branitelja, kao da su bili sudionici Domovinskoga rata - dragovoljci.

Sustav ih je, naime, automatizmom "prepoznao" kao ovlaštene službene osobe koje su 1990. i 1991. godine bili djelatnici tadašnjeg MUP-a, a sporazumni prekid radnog odnosa jamčio im je upravo tu neutralnu poziciju. Naime, iz sporazumnog raskida ugovora ne može se znati je li taj policajac sudjelovao u neprijateljskim postrojbama i agresiji na Hrvatsku ili ne. Riječ je o nekolicini njih iz Vinkovaca, Vukovara i Osijeka, no zbog tajnosti podataka nismo mogli provjeriti i konkretna imena.

U MUP-u demantiraju

Iz Ministarstva unutarnjih poslova, međutim, dobili smo opsežan odgovor u kojem demantiraju mogućnost postojanja takvih slučajeva i pozivaju se na Zakon u kojem stoji da "MUP može utvrditi status hrvatskog branitelja i izdati odgovarajuću potvrdu samo osobi koja je bila pripadnik postrojbi MUP-a i kao takva sudjelovala u obrani suvereniteta RH". Sve je to definirano Zakonom o pravima hrvatskih branitelja, u kojem su navedene i sve zapreke za priznavanje statusa hrvatskog branitelja.

Tako je propisano da prava iz Zakona ne mogu ostvarivati osobe koje su oštećenje organizma zadobile kao pripadnici, pomagači ili suradnici neprijateljskih postrojbi. Status i prava branitelja ne mogu ostvarivati ni, napominju u MUP-u, osobe koje su se u Domovinskome ratu same ranile radi izbjegavanja vojne obveze, koje su dezertirale ili se nisu odazvale mobilizaciji.

"Zahtjevi su odbijeni svim podnositeljima kojima je utvrđeno postojanje bilo koje od navedenih zapreka", kažu u MUP-u uz napomenu da takvi slučajevi ne bi mogli ostvariti ni status hrvatskog branitelja, pa tako niti pravo na dionice odnosno udjele u Fondu branitelja.

Međutim, ostaje nejasnim je li sustav doista prepoznao i one koji su sporazumno otišli iz MUP-a, budući da su prema postojećim kriterijima u tzv. borbeni sektor MUP uvrstio sve ovlaštene službene osobe, djelatnike MUP-a koji su u sastavu bili od 5. kolovoza 1990. do 15 siječnja 1992. godine.

Borbeni status

Za razliku od ostalih ovlaštenih osoba djelatnika MUP-a, pripadnicima Specijalne policije borbeni status određen je za cijeli period trajanja Domovinskoga rata, dakle od 1990. do 1996. godine. Cijelo vrijeme borbeni status uz pripadnike Specijalne policije imaju i poginuli, zatočeni i nestali policajci.

Nepravda prema specijalcima

Nepravdu prema pripadnicima Specijalne policije i gardijskih brigada koji su sudjelovali u operacijama deblokade Dubrovnika, akcije Maslenica i Medački džep, predsjednik Udruge "Prvi hrvatski redarstvenik" Zdravko Lončar riješio bi na način dodatnog uvećanja bodova pripadnicima tih postrojba.

Prema Lončaru, specijalcima i gardistima, dakle vojnicima s prvih crta bojišta na ukupan izračun bodova po sadašnjim kriterijima uvećao bi se za 30 posto, a doprinos dragovoljaca s 40 posto. Elegantno rješenje, kako ga naziva, ispravilo bi nepravdu, a branitelje s prvih crta nagradilo i odvojilo od neborbenog sektora.