Vjesnik: 25. 05. 2006.

Srbi napustili Parlament BiH

Radikalizaciju političke pozornice u BiH neki povezuju s početkom predizborne kampanje, ali i ishodom referenduma u Crnoj Gori

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Sjednica Zastupničkoga doma Parlamenta BiH prekinuta je u srijedu u Sarajevu, nakon što je većina zastupnika iz Republike Srpske (RS) napustila parlamentarnu dvoranu ultimativno tražeći da predsjedatelj Vijeća ministara Adnan Terzić formira povjerenstvo koje bi trebalo istražiti ratno stradanje Srba u Sarajevu!

Još u utorak je zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić pozvao poslanike iz RS da bojkotiraju rad parlamenta sve dok premijer Terzić ne formira spomenutu komisiju, a po uzoru na povjerenstvo koje je istraživalo zločine u Srebrenici.

Srbi ovim potezom žele ojačati pritisak na Vijeće ministara, no argument bošnjačke strane je da zapravo treba formirati komisiju koja bi istraživala stradanje svih građana bez obzira na nacionalnost, u Sarajevu i drugdje. U svakom slučaju riječ je o golemoj krizi, a radikalizaciju političke pozornice u BiH neki povezuju s početkom predizborne kampanje, ali i ishodom referenduma u Crnoj Gori.

Prije no što su srpski zastupnici napustili Parlament visoki međunarodni predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Christian Schwarz-Schilling obratio se zastupnicima oba doma Parlamenta BiH u povodu 100 dana od kada je preuzeo dužnost visokog predstavnika.

Rekao je da je već započeo prijenos svojih ovlasti na bosanskohercegovačke vlasti, te da je njegova dužnost i odgovornost učiniti sve što može kako bi BiH pomogao ostvariti napredak ka punoj integraciji u euroatlantske strukture.

Schwarz-Schilling je istodobno upozorio kako vlasti u BiH imaju još 100 dana da stvore uvjete za bolju budućnost građana BiH, prije no što građani ocijene rezultate rada te vlasti na listopadskim izborima.

Schilling je kazao da međunarodna zajednica želi vidjeti napredak u odvijanju reformi, no da će se on osobno nastaviti suzdržavati od uporabe tzv. bonnskih ovlasti, osim ako dođe do kakve ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti, ili ako bi se pojavio bilo kakav dokaz o odbijanju suradnje sa Haškim tribunalom,

Schilling je kazao kako je BiH u proteklom razdoblju postigla golem napredak, te da postoji puno razloga zašto bi ova zemlja treba biti samouvjerena i sposobna da sama odlučuje o vlastitoj sudbini. »Međutim, dopustite mi da jasno kažem da sam ovdje vidio i tamnu stranu političkog života - nedostatak odgovornosti i nedostatak političke hrabrosti kod nekih koji se nalaze na utjecajnim mjestima.

Alenko Zornija