Vjesnik: 25. 05. 2006.

Glavni problem kamo s Vukom Draškovićem

BEOGRAD (Od Vjesnikova dopisnika) - Iako srbijanski premijer Vojislav Koštunica tvrdi da još nije zauzeo stav nakon odluke građana Crne Gore na referendumu održanom, u političkim krugovima u Beogradu u srijedu su započele intenzivne konzultacije o rekonstrukciji vlade i preuzimanju nadležnosti državne zajednice.

Glavni akteri ovih konzultacija, premijer Koštunica i ministar financija Mlađan Dinkić koji je smijenio Miroljuba Labusa na mjestu lidera stranke G17plus pokušavali su dogovoriti kadrovska rješenja s koalicijskim partnerima i socijalistima na čiju potporu u parlamentu računaju. Dvojba dana bila je što raditi sa Srpskim pokretom obnove. U Koštuničinom DSS-u postoji veliko nezadovoljstvo djelovanjem Vuka Draškovića kao ministra vanjskih poslova SCG. Napadi na njega dolaze od umjerenijih političara koji bi na dužnosti šefa diplomacije najradije vidjeli Vladetu Jankovića, premijerovog savjetnika za vanjsku politiku i jednog od osnivača DSS-a. Napada ga i čvrstorukaška struja koju predvode ministri policije i pravosuđa, te šef BIA-e Rade Bulatović čiji je rad Drašković nebrojeno puta kritizirao. Teza je da SPO u parlamentu ima samo tri zastupnika i da ne može imati četiri ministra u vladi. Jočić, Stojković i Bulatović prethodno su se potrudili da Draškovića napusti 10 zastupnika, ali su zbog stabilnosti koalicije spremni ponuditi mu upražnjeno mjesto potpredsjednika vlade ako se odrekne ambicije da i dalje predvodi diplomaciju.

Ova igra motivirana je time da DSS u ovom trenutku ne bi želio Draškovića u oporbi jer bi mu rejting mogao porasti, a i sklon je koalicijama sa Demokratskom strankom predsjednika Srbije Borisa Tadića. Zli jezici kažu da bi Drašković, po povratku iz Skandinavije, mogao zateći novu vladu koja bi, vođena željom nekih političara za vlašću, zaboravila na dijalog s Crnom Gorom o razdruživanju i objavila neovisnost Srbije.

Bojan al Pinto-Brkić