Glas Istre: 25. 05. 2006.

NAKON PLEBISCITA O NEOVISNOSTI CRNE GORE

Na pomolu sukob Koštunice i Tadića

Aleksandar Drugi Karađorđević snažno vjeruje u ustavnu Kraljevinu Srbiju • Timu Centra za slobodne izbore i demokraciju stižu prijetnje smrću • Muslimani u Crnoj Gori tvrde da su Crnogorcima poklonili državu

BEOGRAD - Posljednja sjednica Savjeta ministara SCG na kojoj bi Svetozar Marović, predsjednik sad već bivše državne zajednice, trebao podnijeti ostavku bit će održana nakon objavljivanja konačnih i službenih rezultata referenduma u Crnoj Gori, priopćila je jučer Direkcija za informiranje Savjeta ministara SCG.

Direktor programa Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) Marko Blagojević izjavio je jučer da je njihov tim koji je pratio referendum u Crnoj Gori bio izložen prijetnjama smrću nakon što su priopćeni preliminarni rezultati o pobjedi Bloka za neovisnost. »I pored toga što je CeSID odradio dobar posao u Crnoj Gori, u skladu sa zakonom i profesionalnim standardima, sedam članova tima dobivalo je na svoje mobilne telefone anonimne prijetnje, a prijetili su im i ljudi s ulice«, rekao je Blagojević. Beogradski mediji, inače, prenose da je na pomolu sukob između srbijanskog premijera Vojislava Koštunice i predsjednika Borisa Tadića oko toga tko će preuzeti zapovjedništvo nad Vojskom Srbije. Iako u Ustavu Srbije piše da predsjednik Republike, u ovom slučaju Tadić, rukovodi oružanim snagama u miru i u ratu, predsjednik srpske vlade, kako tvrde izvori »Blica«, zahtijeva da rukovodi vojnim snagama Srbije nakon osamostaljenja Crne Gore. »Koštunica inzistira da preuzme zapovjedništvo nad vojskom zato što će Ministarstvo obrane biti jedan od resora u Vladi Srbije«, piše ovaj list.

U vezi referenduma oglasili su se jučer i Muslimani u Crnoj Gori koji tvrde da su »Crnogorcima poklonili državu«. Da muslimani nisu izašli masovno na referendum i glasovali »za« od neovisnosti ne bi bilo ništa, kaže Rifat Fejzić, rejs Mešihata islamske zajednice u CG.

U reagiranju na rezultate crnogorskog referenduma prestolonasljednik Aleksandar Drugi Karađorđević rekao je kako je tužan zato što je narod Crne Gore izglasao neovisnost i poželio im demokraciju, prosperitet i sreću. »Snažno vjerujem u ustavnu Kraljevinu Srbiju. Treba nam ponovo ponosna, jaka Srbija koja je u miru sa sobom i sa susjedima«, rekao je Karađorđević na tiskovnoj konferenciji.

B. OPRIJAN ILIĆ

Pridruživanje EU do kraja godine

Predsjednik Vlade CG Milo Đukanović izjavio je da je cilj Crne Gore da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU bude zaključen do kraja godine. On je dodao da je razgovorom s europskim komesarom za proširenje Olli Rehnom već poduzeo prvi korak u tom smjeru.