Glas Istre: 25. 05. 2006.

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO U OSIJEKU PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV GENERALA BIVŠE JNA

Protiv Veljka Kadijevića treća optužnica, nijedno suđenje

ZAGREB - Protiv generala JNA Veljka Kadijevića u Hrvatskoj su podignute ukupno tri optužnice, ali nikada mu nitko nije sudio - na taj je podatak podsjetila optužnica koju je protiv Kadijevića nedavno podnijelo Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.

Prvu optužnicu podnijelo je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru 1992., podsjetilo je Glavno državno odvjetništvo u priopćenju objavljenom prošloga tjedna. U toj su optužnici Kadijević, devedesetih Savezni sekretar za narodnu obranu SFRJ, te zapovjednik zrakoplovstva JNA Zvonko Jurjević optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer su zapovjedili bombardiranje civilnih objekata na području zapadne Slavonije. Deset godina kasnije, 2002., Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru za ratne je zločine optužilo Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Životu Panića, Milu Mrkšića, Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića, Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića. Ovoga je mjeseca Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo i treću optužnicu protiv Kadijevića, optuživši njega i Jurjevića za ratni zločin bombardiranja civilnih ciljeva na osječkom području. Nijedna od tih optužnica, međutim, nije imala učinka, jer Kadijeviću u Hrvatskoj nikada nitko nije sudio.

Glasnogovornik osječkoga Županijskoga državnog odvjetništva Zdenko Kuharić jučer nije mogao objasniti zašto je to tako.

- Naše je odvjetništvo predložilo suđenje u odsutnosti, a o tome mora odlučiti sud. Zašto do sada nije bilo suđenja Kadijeviću, ne mogu komentirati, kazao je Kuharić.

B. P.