Večernji list: 25. 05. 2006.

PARNICA Pet godina obitelj Tuđman na sudu s državom

O zapisima Franje Tuđmana - šutnja

Autor : Dijana Jurasić

Već se pet godina obitelj Tuđman parniči s Republikom Hrvatskom tražeći da im se, kao nasljednicima, predaju svi transkripti te elektronički zapisi devetogodišnjih razgovora Franje Tuđmana s mnogim osobama iz privatnog i političkog, domaćeg i međunarodnog života. Tu je građu pokojni predsjednik namjeravao iskoristiti jednog dana da napiše knjigu.

Više upita suda

No, država do danas nije sudu, ni nakon više upita u protekle dvije godine, dostavila popis Tuđmanovih dokumenta i transkripata niti je odgovorila jesu li djelomično ili u cijelosti predani u Državni arhiv na arhiviranje i čuvanje. Premda je još Račanova vlada 2001. donijela odluku da se svi Tuđmanovi dokumenti i zapisi nastali od 1990. do 1. studenoga 1999. pohrane u Državnom arhivu, još se ne zna je li to stvarno i učinjeno i gdje je, zapravo, taj opsežan "materijal" od 14.000 dokumenata.

Obitelj Tuđman izmijenila je tužbeni zahtjev te sada traži da im se predaju svi transkripti, elektronički zapisi te pisma i čestitke koje je pokojni Tuđman dobio iz zemlje i inozemstva, a koji nisu označeni kao državna tajna. Obitelj u obrazloženju navodi da je ta dokumentacija, snimana i prepisivana za potrebe pisanja knjige, bila osobna dokumentacija Franje Tuđmana. Da je to tako, govori i podatak da nije urudžbirana niti ima oznaku klasa, obrazlaže obitelj u tužbi.

Izdvajanje u arhiv

No, ako sud ne prihvati da se ta dokumentacija kao arhivska građa preda obitelji, Tuđmanovi nasljednici preko opunomoćenika Ante Vukorepe traže da se dokumentacija izdvoji u Državnom arhivu kao posebna građa, te da se bez odobrenja obitelji ne može davati na uvid i korištenje trećim osobama.

Sudac Dražen Jakovina naredio je tuženiku, odnosno državi, da u roku od 30 dana odgovori jesu li Tuđamanovim nasljednicima predani svi njegovi dokumenti privatne naravi te je li mjerodavno tijelo uopće provelo razgraničenje privatne dokumentacije.

Naime, prema iskazu Ivice Kostovića, nekadašnjeg predstojnika Ureda predsjednika RH, obitelji Tuđman 1999. dani su samo zapisi nađeni na obiteljskom stolu. Druge dokumente pokojnog predsjednika koji su popisani prema odluci Vlade 1999. Vladino povjerenstvo uopće nije proučavalo, pa tako niti vidjelo ima li među njima privatne građe. Hoće li zastupnici države napokon početi poštovati sud, vidjet će se na sljedećim ročištima.