Večernji list: 25. 05. 2006.

ISTRAGA Haag ustupio dokaze za likvidacije u Vukovaru 1991.

Haag očekuje da Hrvatska sudi Merčepu

Autor: Dragan Miljuš, Silvana Perica

U trenutku kad se očekuje odluka o pokretanju istrage protiv Branimira Glavaša zbog sumnji da je umiješan u ubojstva 1991. godine u Osijeku, hrvatski tužitelji na čelu s Mladenom Bajićem na poticaj iz Haaga bave se i navodnim nestancima civila u ljeto 1991. godine u Vukovaru.

U Državno odvjetništvo RH, naime, još sredinom veljače stigli su dugo najavljivani materijali iz Haaga o svemu do čega su haaški istražitelji došli obrađujući ono što se u Vukovaru događalo u ljeto 1991. godine. Potvrdio nam je to jučer Josip Čule, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Nije riječ o ustupljenoj optužnici, poput one u slučaju Ademi - Norac, a i ta optužnica u hrvatskom se tužiteljstvu obrađuje već gotovo 7 mjeseci, nego o gomili sirovih materijala koje su haaški istražitelji godinama prikupljali. Opsežna građa proučava se punom parom, a od Haaga, koji prepušta slučajeve u skladu sa svojom izlaznom strategijom, hrvatski su tužitelji zatražili i dodatne materijale. Potvrđeno je time i ono o čemu je Večernji nedavno pisao.

Ubojstva i pljačke

- Jasno je da moramo prije svega to dobro analizirati i vidjeti o čemu je zapravo riječ kaže Bajićev zamjenik Čule, donedavno splitski sudac. U Državnom odvjetništvu ne žele spekulirati ni najavljivati tko bi mogao biti osumnjičen niti o kojem broju žrtava je riječ. I u slučaju Osijek u početku se postupak vodio protiv nepoznatih počinitelja, pa su prvi svjedoci, među njima oni i danas tajni, saslušani još dok Glavaš nije bio osumnjičen.

Međutim, i iz mnogo drugih izvora očito je da će u slučaju Vukovar među potencijalnim osumnjičenicima biti Tomislav Merčep, 1991. godine sekretar za narodnu obranu u Vukovaru, koji je krajem kolovoza te godine, nakon pisama Vladina povjerenika za Vukovar Marina Vidića Bilog, iznenada povučen u Zagreb. Vidić Bili pisao je da je Merčep okružen sumnjivim ljudima, koji ne prezaju od provala, pljački pa čak niti od egzekucija. Međutim, umjesto rasvjetljavanja toga što se događalo, Merčep je tada postao savjetnik ministra Vekića. Ovih dana, Merčep je imenovan u Nadzorni HT-a, na prijedlog Vlade.

29 likvidacija

U Haagu su očito uvjereni da bi na temelju njihovih materijala mogla biti sastavljena optužnica, no Bajić sa suradnicima sasvim će sigurno stvar voditi sporije. Međutim, ako do optužnice i procesa dođe, u njemu će na strani obitelji žrtava vjerojatno sudjelovati i odvjetnik Anto Nobilo. Naime, prije godinu dana njegov angažman tražili su članovi obitelji ubijenih i nestalih vukovarskih Srba, s kojima su i haaški istražitelji razgovarali. Ti članovi obitelji tvrde da je žrtava u ljeto 1991. godine bilo ukupno oko 50, te da je iza njih ostalo oko 100 najbližih rođaka.

Rodbina će ne samo sudjelovati u kaznenom postupku, ako do njega dođe, nego su najavili i da će tražiti naknadu štete od države, slično kao što su to tražili rođaci žrtava nakon presude za zločine u Gospiću. Prema nekim informacijama, haaški istražitelji uspjeli su potvrditi likvidaciju 29 ljudi u srpnju i kolovozu 1991. godine.

Zbog sigurnosti svjedoka Zagreb

  Prije nekoliko godina svaka optužnica Haaškog suda izazivala je velike potrese u Hrvatskoj, uzdrmavajući i političku scenu. Danas stvari ipak stoje drukčije. Ipak, zbog neugodnosti koje bi svjedoci mogli doživjeti najbolje je da takva suđenja budu u Zagrebu ili Rijeci. Nedavno je tako i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin prihvatio Bajićev zahtjev i kazneni postupak protiv Glavaša vodit će se na zagrebačkom, a ne osječkom sudu.