Jutarnji list: 25. 05. 2006.

Srbiji sve teže pada gubitak Crne Gore

Piše: Miroslav Kuskunović

Koštunica odgađa čestitku Crnoj Gori do objave službenih rezultata, a s Tadićem se bori za položaj zapovjednika vojske

Nakon izlagasavanja neovisnosti Crne Gore sve se jasnije pokazuje kako je Srbija nespremno dočekala tu odluku koja će dovesti do oštrih političkih borbi unutar srbijanskih političkih elita i rasprava oko niza otvorenih pitanja.

Već je otvoren politički spor između srbijanskog premijera Koštunice i predsjednika Tadića o tome tko će preuzeti nadzor nad vojskom Srbije, jer su obojica zainteresirani da preuzmu ulogu vrhovnog zapovjednika.

Otvaraju se rasprave i oko mjesta ministra vanjskih poslova Srbije koje želi zadržati aktualni ministar SCG-a Vuk Drašković, ali su se oko te pozicije počeli sukobljavati Koštuničini koalicijski partneri.

Iako je Tadić priznao rezultate referenduma, a Koštunica će to učiniti nakon objave službenih rezultata, u srbijanskoj se javnosti osjeća gorčina zbog odlaska Crne Gore, a mediji, posebice tabloidi, pokušavaju osporiti legalnost plebiscita i podgrijavati strasti.

Tako je Kurir objavio tekst u kojem tvrdi da je na referendum u Crnoj Gori glasovalo 14.500 državljana Albanije čiji su glasovi prevagnuli da rezultat ide u korist suverenista. Presudne glasove za neovisnost donijeli su birači uvezeni iz Albanije koji su na referendumu zaokruživali “da” uz pokazivanje lažnih osobnih karata umrlih crnogorskih Albanaca, potvrdio je Kuriru anonimni čovjek “s albanskim naglaskom je u Beogradu zbog straha od odmazde”. 

Drugi dnevni list Press na naslovnici donosi tekst u kojem najavljuje da će nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva uz pomoć vlasti do ljeta preuzeti sve hramove, crkve i manastire SPC-a koji su sagrađeni prije 1920.

Miraš Dedeić, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, zatražio je danas od svećenika SPC-a da hitno napuste sve hramove sagrađene prije 1920., piše Press. U razgovoru s novinarom Pressa samozvani mitropolit Mihailo najavljuje da će najkasnije do ljeta Crnogorska pravoslavna crkva preuzeti 750 crkva i manastira, a u tom će imati podršku vlasti Crne Gore.

Ministar financija Dinkić već je otvorio problem koji se tiče sudbine vozila s crnogorskim tablicama u Srbiji. Takvih je između 50 i 100 tisuća, a sada se raspravlja hoće li za njih građani plaćati preregistraciju ili carinu.

Aleksandar Karađorđević traži obnovu monarhije

Srbijanski princ Aleksandar Karađorđević pozvao je danas na obnovu kraljevine Srbije i istaknuo da je ponosan na Srbiju te da želi biti sluga zemlje. Rekao je da je došao pravi trenutak da se Srbija uredi po svojoj mjeri, a da je ta mjera kraljevina Srbija.

- Crnogorci su naša braća i sestre, živjeli mi u jednoj ili u dvije države. Tako je bilo i bit će zauvijek. Sada je vrijeme da se  posvetimo Srbiji. Previše je krvi proliveno, snage utrošeno, ugleda izgubljeno u 20., pa i u 21. stoljeću s malo dobrih rezultata - rekao je Karađorđević u Beogradu.   (M. K.)