Večernji list: 25. 05. 2006.

VELIKI PLAN VLADE Spojit će se HPB i Croatia osiguranje

Adris sa Škegrom kupuje Croatia osiguranje

Autor : Snježana Mlinarević

Do kraja ovoga mjeseca posebno povjerenstvo s ministrom financija Ivanom Šukerom na čelu trebalo bi izabrati financijskog savjetnika Vlade za veliki privatizacijski projekt, spajanje dviju državnih financijskih institucija, Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja. U uži izbor ušla su dva kandidata, velika britanska banka HSBC, koja je u Hrvatskoj za svoga konzultanta angažirala Željka Perića, bivšeg Plivina i Lurina direktora te revizorsku i konzultantsku kuću Deloitte.

Tko god bude izabran, trebat će izraditi nekoliko modela udruživanja dviju tvrtki koje se uz to bave raznorodnim biznisima. Prema posljednjim neslužbenim informacijama, Vlada je sklonija rješenju da dvjema institucijama upravlja jedan holding u kojem bi svaka imala svoj vlasnički udjel. Nakon takva povezivanja u privatizaciju bi išao holding, a njegova vrijednost procjenjuje se najmanje na 300 milijuna eura.

Bez velikih poslova

Sanaderova vlada nije u svom dosadašnjem mandatu odradila ni jedan zahtjevniji veliki posao u restrukturiranju i privatizaciji, pa sada malo tko vjeruje da će biti kadra obaviti spajanje HPB-a i Croatia osiguranja. Zapravo, nekako se uvriježilo mišljenje da Sanader do izbora i ne želi poduzimati ništa što bi moglo uzburkati duhove i HDZ-u kvariti izglede na izborima. S druge strane, HDZ ne može ići na izbore bez nekoga jakog gospodarskog poteza, a možda se upravo računa na taj projekt. Cijela privatizacija državnih financijskih institucija zamišljena je tako da u glavnim ulogama budu domaći investitori.

Veliki kapital

Računa se na građane, fondove i poduzeća, čime bi se kritičarima prodaje poduzeća izbila iz ruke ključna primjedba da se rasprodaju zadnji dijelovi autonomnog financijskog sustava što ga ionako kontrolira strani kapital. Gleda li se tako, možda Vlada računa da će joj to birači znati honorirati.

Jedan od najvećih aspiranata na Croatiju osiguranje ili, ako to ne ide, na objedinjen sustav osiguranja i bankarstva rovinjska je Adris grupa koja raspolaže velikim investicijskim kapitalom što ga već dulje ne plasira u važnije projekte. Adris je za taj posao angažirao kao konzultanta bivšeg ministra financija Borislava Škegru kojem je taj sektor najbliži od svega što sada radi.

Škegru angažirao i Actavis

  Škegru u posljednje vrijeme ionako angažiraju svi veliki investitori, strani, a sada i domaći za velike poslove, poput Actavisa te Adrisa. Ovisno o tome kakav će biti model i politička volja, Adris bi mogao u jednom dijelu sudjelovati u toj privatizaciji, a potpuno preuzimanje teško je očekivati jer iz te privatizacije trebaju izvući korist i mirovinski fondovi te široka baza ostalih domaćih investitora. 

Inspektori u TDZ-u

  Kriminalistički istražitelji jučer su drugi put došli u Tvornicu duhana Zagreb u Jagićevoj bb, i to u pratnji Ronalda Korotaja, sadašnjeg direktora tog TDR-ova pogona, te uzeli dokumentaciju koja im je potrebna u istrazi bivšega direktora TDZ-a Miška Bakovića. Dvoje istražitelja uzelo je ugovore o najmu između TDZ-a i TDR-a, račune o plaćenoj najamnini te račune i ugovore TDZ-a i Ronhilla d.o.o. o prodaji cigareta. (I. D.)