Večernji list: 26. 05. 2006.

ISTRAGE Tomislav Merčep jučer se u prostorima UHDDR-a sastao s odvjetnikom

Merčep: Optužuju me bez ijednog dokaza

Autor: Anita MALENICA

Nemam komentara! Sve to su najobičnije gluposti i u svemu tome nema nijedne činjenice ni argumenta kazao je u izjavi za Večernjak Tomislava Merčep komentirajući informacije da je Haag Državnom odvjetništvu ustupio sirovi materijal o navodnom nestanka civila u ljeto 1991. godine u Vukovaru te o Pakračkoj Poljani i Velesajamu kao i to da Haag očekuje da mu Hrvatska sudi.

Lažne informacije

Merčepa smo jučer zatekli u prostorijama UHDDR-a s odvjetnikom Markom Ujevićem. Na upit je li nazočnost odvjetnika i njegov razgovor s Merčepom početak pripreme obrane na osnovi materijala koji je dostavljen Državnom odvjetništvu iz Haaga, u UHDDR-u kažu da nema potrebe za pripremu obrane jer da procesa neće biti.

Odvjetnik Ujević i Merčep pregledavali su novinske tekstove i slagali strategiju za tužbe protiv novina koje su iznijele informacije koje su lažne kažu u UHDDR-u. Dopredsjednik UHDDR-a Franjo Hirg poručuje da je sramota za Hrvatsku da dopušta da se na ovakav način blate ratne legende.

Rastežu obitelj

General Đuro Dečak, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata, ističe da je Merčep žrtva politikantstva koje želi denuncirati Domovinski rat.

Sramotno je da Merčepa i njegovu obitelj rastežu već godinama. Dobro poznajem Merčepov ratni put i odgovorno tvrdim da on nema ništa s time što mu se navodno stavlja na teret jer u to vrijeme nije imao zapovjedne odgovornosti kaže Dečak.

A to što se baš sada, tri mjeseca nakon što je navodno Državno odvjetništvo dobilo materijale iz Haaga, na ovakav način, preko medija, izlazi u javnost, ocjenjujem politikantstvom i pokvarenim udarom na čovjeka koji ima posebne zasluge u obrani i stvaranju Hrvatske zaključuje general Dečak.

Državno odvjetništvo: Sve su informacije tajna

  Odbacujemo svako zlonamjerno tumačenje proteka vremena i neizvješćivanja javnosti o preuzimanju materijala od Haaškog tužiteljstva za ratne zločine počinjene u istočnoj Slavoniji i Pakračkoj Poljani u drugoj polovici 1991. godine, jer to je bio tajni podatak. Riječ je o pretkaznenom postupku i sve informacije su tajne. Objava tekstova u novinama nije rezultat našeg priopćenja kažu u DORH-u.