Vjesnik: 26. 05. 2006.

Marović odgodio ostavku

Kao mogući razlog odlaganja Marovićeve ostavke navodi se čekanje odluke referendumske komisije o prigovorima oporbe

BEOGRAD (Od Vjesnikova dopisnika) - Predsjednik SCG Svetozar Marović nije podnio ostavku u četvrtak, unatoč najavama. Marović je, navodno, trebao predsjedavati poslijednjom sjednicom Savjet ministara SCG, dogovoriti tranziciju zajedničke diplomacije, pitanja obrane i ljudskih prava, te podnijeti ostavku, ali do sjednice uopće nije došlo, niti je predsjednik SCG doputovao u Beograd.

U Palači Federacije, sjedištu Vijeća ministara, neslužbeno se moglo čuti da je danas bilo apsolutno nemoguće okupiti kvorum, jer je ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković u Estoniji, a ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić također izvan Beograda. Kao drugi mogući razlog odlaganja Marovićeve ostavke, navodi se čekanje odluke referendumske komisije u Crnoj Gori o prigovorima oporbe, pre objavljivanja službenih rezultata.

Referendumska komisija ima rok od 48 sati, koji je počeo u srijedu navečer, odgovoriti na prigovore oporbe. Oporba je zahtjevala ponavljanje referenduma na gotovo stotinu biračkih mjesta, ali je posebni izaslanik EU Miroslav Lajčak ocijenio njihovo odbijanje da priznaju službene rezultate kao »razočaravajuće«.

Crnogorska vlada održala je u četvrtak u podne svečanu sjednicu u Podgorici, povodom odluke građana Crne Gore o neovisnosti, na kojoj je predsjedavao premijer Milo Đukanović.

Poslije sjednice nije bilo izjava. U diplomatskim krugovima se čuje da službena Podgorica želi do kraja poštivati proceduru kako bi izbila sve argumente oporbe.

Premijer Đukanović, prema neslužbenim izvorima, ne želi dopustiti da bilo tko dovodi u pitanje njegovo životno dijelo pred redovne parlamentarne izbore, koji bi se trebali održati krajem rujna. Marović je, zbog toga, odlučio odgoditi simbolični čin davanja ostavke, a Podgorici je veoma važno što će se dogoditi s diplomacijom SCG koja, tijekom mandata Vuka Draškovića nije otvoreno lobirala protiv priznanja Crne Gore.

Bojan al Pinto-Brkić