Vjesnik: 26. 05. 2006.

Proučavaju se haaški materijali o zločinima

U DORH-u za sada ne žele govoriti o imenima mogućih osumnjičenika za ratne zločine

ZAGREB - Državno odvjetništvo potvrdilo je u četvrtak da je u veljači ove godine od haaškog tužiteljstva preuzelo materijale vezane uz ratne zločine počinjene na području istočne Slavonije i Pakračke poljane u drugoj polovici 1991. »Kako je riječ o opsežnim materijalima koje je potrebno razmotriti i analizirati, tako će odluka o daljnjem postupanju Državnog odvjetništva biti donesena po dovršetku te analize«, stoji u priopćenju Odvjetništva.

U DORH-u za sada ne žele govoriti o imenima mogućih osumnjičenika za ratne zločine, no tisak piše da su iz Haaga dostavljeni dokazi protiv Tomislava Merčepa, kojem bi se, tvrdi se, moglo suditi za ubojstva srpskih civila 1991. u Vukovaru, za ratne zločine počinjene u Pakračkoj poljani te za zatvaranje i mučenje civila na Zagrebačkom velesajmu.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Josip Čule jednom je listu izjavio da se ne radi o ustupljenoj optužnici, poput one u slučaju Ademi-Norac nego o gomili sirovih materija koje su haški istražitelji godinama prikupljali.

I predsjednik Stjepan Mesić komentirao je medijske napise. »Uvijek se zalažem za to da institucije rade svoj posao, a ako je riječ o kaznenim postupcima - da se ne politiziraju. Drugim riječima, pred zakonom moramo svi biti jednaki, odgovorni da budu kažnjeni, a nevini da se oslobode odgovornosti«, rekao je. Dodao je kako to što se dokumenti iz Haaga vraćaju u Hrvatsku potvrđuje da se taj sud primiče kraju, a naše pravosuđe je osposobljeno da može preuzeti i najsloženije slučajeve.

A Tomislav Merčep je za Hrvatski radio izjavio: »To su takve gluposti da nemam zašto reagirati. Tu nema ni jedne činjenice, argumenta. To je sve "ki bi da bi", što bi rekao Tuđman (Franjo).« [Hina / B. Lovrić]