Hrvatsko slovo: 26.05.2006.

 

HRVATSKI CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE ZLOČINA KOMUNIZMA

 

Lustracija, lustracija, lustracija!

 

Pozitivnom ocjenom Tita Račan dokazuje da ne poštuje Rezoluciju 1481 Vijeća Europe

 

Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma osuđuje ocjenu predsjednika Socijaldemokratske partije Ivice Račana koju je uoči Uskrsa 2006. izrekao o Titu i o jugoslavenskom komunizmu, a izostanak kritike na Račanov račun od strane drugih predsjednika parlamentarnih stranaka, i izostanak službene kritike vlade RH, poruka je bivšim komunistima da i dalje mogu potkopavati demokraciju u Hrvatskoj. Tito nije bio najveći državnik svih vremena s ovih prostora, nego de facto apsolutno najveći zločinac svih vremena - balkanski Staljin, a jugoslavensko tzv. "sacijalističko samoupravljanje” predstavlja najveću pljačku imovine i bezdušno manipuliranje "radničkom klasom". Tito je nakon raskida odnosa sa Staljinom 1948. godine, ne i raskida sa staljinističkim metodama (ocjena Mike Tripala), prodao jugoslavenskim komunistima samoupravljačku ideju kako bi pred komunističkim zemljama u svijetu ublažio Staljinove kritike na njegov račun.

 

Račan bi u Sjedinjenim Američkim Državama za represiju nad američkim narodom, kao što je stajao na čelu represije nad hrvatskim narodom, bio od pravne države osuđen na 100 doživotnih zatvora, ili bi završio na električnom stolcu, a u Saveznoj Republici Njemačkoj ne bi bio parlamentarni zastupnik i predsjednik stranke, i ne bi se kao premijer i formalno vratio na vlast (kao 2000. godine), nego bi, poput svojega "kolege" Egona Krenza, bivšeg predsjednika istočnonjemačke komunističke partije, služio zasluženu kaznu zatvora. Svojom pozitivnom ocjenom Tita, Račan dokazuje da ne poštuje načelo pravne države Hrvatske, i europske principe, poput Rezolucije 1481 Vijeća Europe iz 2006. o osudi komunističkih zločina.

 

Hrvatski centar za istraživanje zločina komunizma zahtijeva zakonsku lustraciju bivših komunističkih funkcionera i doušnika Titovih totalitarnih tajnih službi, zatim provjeru ili lustraciju predsjednika političkih stranaka i članstva političkih stranaka od bivših komunista, zatim provjeru ili lustraciju saborskih zastupnika, predsjednika Republike Hrvatske i dužnosnika državnih tijela. Bivši komunisti nisu i ne mogu biti jamac razvoja demokracije i poštivanja načela pravne države, a bez demokracije i pravne države nema prosperiteta i pravde. U takvoj ocjeni su žrtve konzunizma i građani hrvatske jedinsiveni, o tome je jedinstvena Europska unija, samo velikom dijelu hrvatske političke ex-komunističke elite to još nije jasno. Zato se i događa da hrvatski političari u pravilu hvale Tita i time iskazuju najveći mogući prijezir prema hrvatskam političkom narodu, kojemu i sami pripadaju.

 

Goran JURIŠIĆ, voditelj Hrvatskog centra za istraživanje zločina komunizma, Zagreb.