Jutarnji list: 26. 05. 2006.

Uknjižba vlasništva uskoro za sedam dana

Piše: Jadranka Šević

Boris Koketi, pomoćnik ministrice pravosuđa, najavio je niz izmjena propisa bitnih za gospodarstvo

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa ima cilj do kraja godine postići dnevnu ažuriranost i izdavanje istog dana podataka o zemljišnim knjigama u svih 107 općinskih sudova i 109 zemljišno-knjižnih odjela.

Uknjižba prava vlasništva trebala bi trajati najdulje sedam dana, a sve informacije bi bile dostupne putem interneta. Ministarstvo planira oformiti i Bazu zemljišnih podataka jedinstvenu za sve nekretnine u Hrvatskoj. Najavio je to prošlog tjedna Boris Koketi, pomoćnik ministrice pravosuđa.

Od kolovoza 2004. do kraja travnja ove godine na općinskim je sudovima u Hrvatskoj ukupno izdano 2,7 milijuna zemljišnih izvadaka, zaprimljeno njih 809 tisuća, a u potpunosti riješeno više od 990 tisuća predmeta. Do kraja godine trebao bi biti gotov i prijepis ručno vođenih knjiga i njihov prijenos u digitalni oblik. Do 8. svibnja ove godine uneseno je oko 71 posto od ukupno 4,14 milijuna zemljišno-knjižnih uložaka.

Ministarstvo je pripremilo i Uredbu o prodaji poslovnih prostora u vlasništvu RH po kojoj se propisuje rok od šest mjeseci za podnošenje zahtjeva za kupnju poslovnog prostora i rok od 90 dana za sklapanje ugovora o prodaji. Propisuje se ugovorna obveza kupca o zabrani otuđenja poslovnog prostora u deset godina od sklapanja ugovora. O prodaji poslovnih prostora u vlasništvu Vlade odlučivat će posebno povjerenstvo.

Iz prodaje su isključeni poslovni prostori u vlasništvu RH koji imaju svojstvo kulturnog dobra. Država će imati pravo i ponovno otkupiti prodanu nekretninu. Kupci poslovnih prostora moći će ga otkupiti i na rate ako je tržišna vrijednost prostora iznad 750 tisuća kuna. Koketi je najavio i izmjene i dopune Stečajnog zakona po kojem je za stečaj utvrđeno razdoblje insolventnosti u trajanju od 60 dana.

Radnici se izjednačavaju s ostalim vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda, i to s cijelim svojim potraživanjima. Izjednačeni su i svi vjerovnici u obvezi prijave, što će biti podloga izrade tablica o obvezama stečajne mase i boljoj transparentnosti, a vjerovnicima će omogućiti pregled obveza.

- Razlučni vjerovnici koji su do sada propuštali odvojeno namirenje izvan stečaja u ovršnom postupku bit će u tom onemogućeni. Oni su sudove pretvarali u svoje agencije za prodaju imovine - naglasio je Koketi. Ministarstvo će izmjenama Zakona uspostaviti i veću kontrolu nad radom stečajnih upravitelja i izjednačiti uvjete za obavljanje te dužnosti. Sudska rješenja će se objavljivati i putem interneta kao i prodaja stečajne mase.

Nadopune važne za gospodarstvo

• uknjižba prava vlasništva u 7 dana

• skoro otvaranje komisionih radionica za prodaju ovrhom oduzete pokretne imovine (HGK)

• osnivanje očevidnika pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku čija je vrijednost veća od 50.000 kn (HGK)

• uređenje ovrhe nad motornim vozilima uz evidenciju MUP-a

• uvođenje registra založnih prava nad pokretnim stvarima i pravima (Fina)

• radnici u prvom isplatnom redu s cijelom plaćom i otpremninom

• jača kontrola nad stečajnim upraviteljima

• mogućnost kupnje poslovnih prostora u vlasništvu RH